Hírek

Hetvenhat magyar film a Mediawave-en

Mediawave_pecset_Az április 30-án induló 23. Mediawave magyar filmprogramjában 76 film szerepel, stílusok szerinti és tematikus válogatásban. A hazai mozikedvelők nagyjátékfilmek híján, 37 kisjáték-, 12 animációs-, 2 tánc-, 4 zenei- és 21 dokumentumfilmet láthatnak majd.

Magyar film márpedig van. Idén ugyan nem volt Filmszemle, de azért pár fesztiválon láthatunk új magyar filmeket. Az április 30-án kezdődő Mediawave Film és Zenei Együttlét nemzetközi és speciális filmjei mellett 76 mozgóképből álló magyar filmprogram is helyet kap. A kisjátékfilm blokkban 2012-es filmeket láthatunk, az animációs kisfilmek nagy része a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről érkezett, szintén tavalyi alkotások. A legkülönfélébb technikai megoldásokat használó animációk hagyományosan a legnézettebbek a Mediawave-en.

Az idei központi téma, a nőiség mellett a kisebbségi, illetve háborús témákat boncolgató filmeket, valamint dokumentumfilmeket is láthatunk. A Mediawave saját készítésű filmjein keresztül betekintést nyerhetünk az Alapítvány két éves roma integrációs ifjúsági műhelyeibe, és a roma zene újraértelmezéséről készített összefoglaló dokumentációkba. A háborús menekültekről, revízióról, kitelepítésekről szóló dokumentumfilmek mellett terítékre kerülnek a Vajdaság pálinkafőző néphagyományai, és a magyar bajusz, mint a hazaszeretet és a férfiaság szimbóluma.

A zenei filmekről szóló blokkokban dokumentumfilmet láthatunk a PG Csoport zenekarról, szubjektív portrét a Megasztár 5-ben megismert Fivérek együttesről, és a Kárpát-medencei népzenék közös gyökereit jazz improvizációkkal aktualizáló Balogh Kálmánról és a Gipsy Cimbalom Bandről. 

A fesztiválon több film alkotójával személyesen is találkozhatnak a mozizók, ott lesz Komáromban a többi közt Papp Gábor Zsigmond (Én is téged, nagyon), Ulrich Gábor (Tulipán), Vízkeleti Dániel (Szörnyetegek), Balla Gábor (Gordon) és Halász Glória (Vasfüggöny) is.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com