Hírek

Életműdíjasok, nyitófilm és nyílt levél – Hírek a Magyar Mozgókép Szemle háza tájáról

Az egykori Filmszemle utódjaként néhány éve útjára indult Magyar Filmdíj – Magyar Mozgókép Szemle (korábban Magyar Filmhét) több hírrel is szolgált az elmúlt napokban.


Hirdetés

Életműdíjasok

Az idén február 26-29. között a Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Corvin moziban megrendezésre kerülő eseményen Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó és Szabó István kap életműdíjat.

Béres Ilona a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1964-ben. A hatvanas évek számos kosztümös történelmi filmjében játszott főszerepet, így Gertler Viktor rendezésében Az aranyemberben, Várkonyi Zoltán legendás alkotásában, A kőszívű ember fiaiban és Ranódy László filmjében, az Aranysárkányban is.

Cserhalmi György a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas színész, érdemes művész 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Több mint kétszáz filmben játszott, számos Oscar-díjra jelölt film szereplője,

melyek közül Szabó István Mephisto című műve meg is kapta a díjat. Felejthetetlen alakítást nyújtott többek között Sára Sándor 1978-ban készült 80 huszár című alkotásában, András Ferenc 1982-ben bemutatott filmjében, a Dögkeselyűben és az 1985-ben készült A nagy generáció című alkotásában, valamint Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című 1984-es filmjében.

Eperjes Károly
Eperjes Károly

Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1980-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Számos enigmatikus filmszerep fűződik a nevéhez, többek között Bereményi Géza Eldorádó című filmjében 1988-ban, Tímár Péter Csapd le csacsi! című vígjátékában 1990-ben, és a 6:3-ban 1998-ban, vagy Bereményi Géza 2002-ben készült A Hídember című alkotásában.

Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Színművészeti Főiskolát 1962-ben végezte el. Jelentős szerepet kapott az első magyar szélesvásznú filmben, az 1962-ben bemutatott Jókai-adaptációban, Az aranyemberben, Makk Károly Mit csinált a felséged 3-tól 5-ig című 1964-es vígjátékában és András Ferenc 1977-es Veri az ördög a feleségét című alkotásában. Országos ismertségét a Linda című tévésorozatban játszott alakítása is erősítette.

Szabó István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész 1961-ben diplomázott Máriássy Félix osztályában. Több mint 60 nemzetközi díjat nyert filmjeivel. 1982-ben Oscar-díjat kapott a Mephisto című filmért, és jelölték a Bizalom, a Redl ezredes és a Hanussen című filmjeit is. Négy díjat vehetett át Cannes-ban, megkapta a David di Donatello-díjat a Mephistóért, a Brit Filmakadémia legjobb külföldi filmnek járó díját a Redl ezredesért, továbbá a Bizalommal és az Édes Emma, drága Böbe című filmjével díjat nyert a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A napfény íze 1999-ben Európai Filmdíjat kapott.

Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemle keretében 2020. február 28-án a Pesti Vigadóban kerül majd sor.

A Magyar Filmdíjra nominált alkotások mellett kísérő programként idén először népszerű magyar on-line csatornák alkotásaiból készült válogatást is megnézhet majd a közönség.

A Zárójelentéssel indul a szemle

Szabó István új filmje, a Zárójelentés nyitja a Magyar Mozgókép Szemlét. A veterán rendező alkotása a mozipremier előtt lesz látható február 25-én, a Corvin moziban.

Az Oscar-díjas rendező új mozifilmjét Klaus Maria Brandauerrel, Eperjes Károllyal, és Koltai Lajos operatőrrel készítette. Ez a mű volt a február elsején elhunyt Andorai Péter utolsó filmes szerepe, amelynek premierjét a művész így már nem érhette meg. A szemlén külön is megemlékeznek majd a nemzet színészéről. Andorai Péter egyébként a tavalyi szemlén kapta meg több évtizedes munkája elismeréseként a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját. A Zárójelentést február 27-étől vetítik a hazai mozik.

Schmidt Mária tiltakozása

Schmidt Mária a Facebookon írt nyílt levelet Kásler Miklósnak, Fekete Péter államtitkárnak, Káel Csaba filmügyi biztosnak és L. Simon Lászlónak Szabó István életműdíja ellen tiltakozva.

A kormánybiztos azért tiltakozik Szabó kitüntetése ellen, mert a rendezőről köztudott, hogy 1957 és 1963 között besúgó volt.

„Nyugtassanak meg, hogy a harmadik Orbán-kormány értékrendjébe nem fér bele a kommunista ügynökök magasztalása, tetteik súlyának elbagatellizálása és mentegetése” – írta Schmidt Mária, bár amúgy most már a negyedik Orbán-kormány van hatalmon. Szerinte ez az életműdíj megsérti mindazokat, akik a diktatúra alatt is megőrizték tisztességüket, és nem szegődtek a hóhérok szolgálatába.

Fekete Péter és Schmidt Mária

Arról egyelőre nincsen információnk, hogy a kormánybiztos kirohanása hatással volt-e azóta a jelölésekre. Szabó István ügynökmúltja egyébiránt 2006-ban derült ki.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés