Hírek

Hivatalos: karácsonyra érkezik a Downton Abbey 2., Dominic West is csatlakozik

Bár korábban is kiszivárgott, csak most erősítették meg hivatalosan: készülőben van a második Downton Abbey mozifilm.


Hirdetés

Forgatókönyve elkészült, a szereplők újra együtt, a forgatást pedig a tervek szerint még idén elkezdik” – írtuk nemrég a sokak által várva várt második Downton Abbey mozifilmről, de csak most erősítette meg a Focus Features: a film valóban érkezik, éspedig ez év karácsonyára.

Az alkotó, Julian Fellowes és a teljes eredeti stáb – köztük Hugh Bonneville, Jim Carter, Laura Carmichael és Michelle Dockery – is visszatérnek, írja a The Hollywood Reporter. Mellettük Hugh Dancy, Laura Haddock, Nathalie Baye és Dominic West is érkezik.

Downton Abbey

A sorozatot követő első mozifilm (2019-ben, három évvel a Downton Abbey sorozat lezárulta után) jókora anyagi és közönségsiker lett, 13-20 millió dollár közé tehető költségéhez képest csaknem kétszáz millió dollárt termelt. Nem meglepő: a Dowton Abbey a maga melegszívű, de korántsem konfliktusmentes történetírásával és remek karaktereivel ugyanis egyike a leginkább „szívből rajongható” franchise-oknak. „Folyamatos történelmi és társadalmi reflexió” – írtuk a sorozat kritikájában; a hat évad alatt a (túlélő) szereplők a szocialista aktivizmustól a háborús tetteken át az arisztokrácia társadalmi felelősségének újragondolásáig megjárják alaposan a nyomorult kora-huszadik századot és bölcsebbek, szilárdabbak lesznek tőle. Szóval szappanopera – de a műfaj abszolút csúcsán.

A mozifilm pedig méltó volt a sorozathoz. habár meg kell jegyeznünk, hogy ennél izgalmasabb hosszú formátumú úgynevezett karácsonyi speciálokat is láttunk az évadok között; bármilyen jól is sikerült a mozifilm, nem ez volt a franchise csúcsa. Struktúrájában ugyanazt mutatta, mint a sorozat karácsonyi speciáljai: több egybefonódó történetszál („odalent” és az „emeleten” is), többnyire gyors megoldásokkal és emlékezetesen harapós kis jelenetekkel; ám a klasszikus mozifilmes hármas felépítés érezhetően hiányzott a forgatókönyvből, ezzel együtt a konkrét filmvégi csúcspont is – írtuk.

A filmet december 22-én mutatják be – remélhetőleg már a mozikban.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés