Hírek

Hivatalos: két részből fog állni Villeneuve Dűne-filmje

Két instant ikonikussá vált sci-fi után célegyenesbe fordult Denis Villeneuve régóta dédelgetett terve. Frank Herbert A Dűne című regényén kezdhet el dolgozni, ráadásul rögtön két film készül belőle – derült ki egy nemrég adott nyilatkozatból.

A korszakos kanadai rendezőzseni az elmúlt időkben bőven ráállt a sci-fi műfajára, és mindig meglévő kritikai sikerei mellett ezek meghozták neki a szélesebb közönség figyelmét is. Az Érkezés és a Szárnyas fejvadász 2049 után Villeneuve végre ráfordulhat a régóta tervezett Dűne adaptációra. Már korábban szó volt arról, hogy Frank Herbert 1965-ös klasszikus regényét duplafilmben készítheti el, de ezt most a cannes-i filmfesztiválon megerősítette – adta hírül a La Presse nevű kanadai portál.

„Eric Roth (többek között a Forrest Gump vagy a Benjamin Button különös élete forgatókönyvírója – a szerk.) már meg is írta az első vázlatot, és én is dolgoztam rajta valamennyit” – mondta Villeneuve, aki jó ideje vár már erre az álomprojektre, majd hozzátette: „A Felperzselt föld óta nem éreztem magam ennyire kreatívnak. Legszívesebben egyszerre rendezném meg a két filmet, de úgy nagyon költséges lenne. Így mindenképpen egymás után kell.”

Mindenesetre az a tény, hogy a filmet eleve két részletben szánják elkészíteni, valószínűleg jó ötlet.

Az eredeti regényalap mélységeit így jobban ki lehet dolgozni, de a rendezőt számos kritika érte a Szárnyas fejvadász 2049 túlságosan hosszú volta miatt is. Ezek a hibák most így elkerülhetővé válnak. Hivatalos előmunkálatok még nem történtek, de a várható megjelenésről és a projekt későbbi alakulásáról még beszámolunk.

Frank Herbert klasszikus regénye a távoli jövőben játszódik, amikor a világegyetem legértékesebb kincse az életet meghosszabbító fűszer-melanzs. A fűszerért és ezáltal a hatalomért folytatott harc a fűszer lelőhelyén, a Dűne bolygón zajlik. Az eredeti regényből 1984-ben David Lynch készített adaptációt a később Cooper ügynök szerepében a Twin Peaksben is főszerepet vállaló Kyle Maclachlannel és Stinggel együtt.

(via)

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..