Hírek

Hogyan készült a Kínai negyed? Ben Affleck megmutatja

Ben Affleck rendezi az egyik legjelentősebb amerikai film, a Kínai negyed (Chinatown) viharos forgatásának történetéről szóló filmet. 

Az amerikai filmgyár ismét inspirálta önmagát: hollywoodi film készül egy másik, korábbi hollywoodi filmről. De legalább nem akármelyik alkotást veszik elő a poros archívumból. Az a hír járja a Hollywood Reporter szerint, hogy a legendás, Roman Polanski rendezte Kínai negyed (Chinatown) kerül most terítékre a Paramount jóvoltából.

A rendezői széket már el is foglalta Ben Affleck, aki nem csak rendezi a filmet, de a forgatókönyvet is jegyzi, sőt, producerként is dolgozik rajta. Ezzel Lorne Michaels-höz, a Saturday Night Live készítőjéhez csatlakozik, aki a másik producere a The Big Goodbye címen futó projektnek. A film egy, a The Big Goodbye: Chinatown and the Last Years of Hollywood című könyvön alapul, aminek adaptációs jogait először Michaels szerezte meg.

Az 1974-es Kínai negyed rendszeresen feltűnik top 100-as listákon, mint az egyik legikonikusabb neo-noir film, ami valaha készült. Nemcsak Polanski személye, de a kiváló szereplőgárda, Jack Nicholson, Faye Dunaway és John Huston alakításaival is kiemeli az amerikai filmek sokasága közül. A The Big Goodbye egy letűnt kornak, Hollywood nagyjainak és a színfalak mögötti drámának állít emléket.

S drámából volt bőven. Roman Polanski felesége, Sharon Tate meggyilkolása után először tért vissza a kontinensre, hogy leforgassa a filmet. Közte és színészei közt több konfliktus is kialakult, egyszer állítólag az ablakon dobta ki Nicholson tévéjét, aki szerinte meccseket nézett a szerepre való készülés helyett. Faye Dunaway-jel is többször összeszólalkozott, olyannyira, hogy a film befejezte után Polanski megesküdött, hogy soha többet nem dolgozik együtt a színésznővel.

Ben Afflecknek nem ez lesz az első rendezése. Legutóbb Az éjszaka törvénye rendezőjeként (és főszereplőjeként) volt szerencsénk hozzá. A 2012-es Az Argo-akció című alkotásáért pedig elnyerte a Legjobb Film díjat az Oscar gálán.

Nekünk csak egy kérdésünk van: ki fogja játszani Jack Nicholsont?

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.