Hírek

Holland történelmi filmet forgatnak Fóton

A Kenau címû film forgatása FótonA Mafilm fóti stúdiójában forog 33 napig a Kenau című, 1572-ben játszódó történelmi film, a Magyar Nemzeti Filmalap által támogatott első kisebbségi magyar koprodukció. A holland-magyar-belga koprodukció mintegy 6 millió euróból készül, a stáb főként magyar szakemberekből áll.

A Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatása szerint a Kenau 150 fős stábjából 125 magyar filmes szakember. A film operatőre Erdély Mátyás, az Erkel Ferenc-díjas Tallér Zsófia pedig a produkció zeneszerzője lesz. A Filmalap 200 ezer euróval támogatta az alkotást, az Eurimages 600 ezer euró támogatást adott.

A „holland Egri csillagokként” jellemezhető történet főszereplője Kenau, aki női csapatát vezeti a spanyol sereg elleni sikeres ütközetben. Brutális erőszak helyett az asszonyok női praktikákat, humorukat és finomságukat használják. Ezelőtt a háttér előtt szívszaggató dráma zajlik anya és lánya (Kenau és Kethelijne) között, akik – úgy tűnik – elveszítik egymást a spanyol ostromlók által megölt családtagjuk miatt érzett gyászukban.

Márk Iván, az I’m FILM alapítótársa – aki Csernai Judith mellett a film magyar koproducere – az MTI-nek elmondta, hogy a forgatáshoz Fóton felépült a cselekmény helyszíneként szolgáló hajókészítő üzem, két hajó, egy csatorna, Kenau lakása, valamint a holland Haarlem városának fala és kapuja. „Az elmúlt napokban ezeken a helyszíneken dolgozott a stáb” – fogalmazott a producer.

A Balázs Béla-díjas magyar operatőr-producer arról is szólt, hogy mivel operatőrként sokat dolgozott holland produkciókban, sok barátja van a holland filmiparban. Nemrég hasonló arányban dolgozhattak magyar filmes szakemberek a Het Bombardement (Bombázás) című filmben, amely bérmunkában forgott Magyarországon.

A producer elmondta, hogy a stábban magyar színészek is helyet kaptak, mivel azonban a film nyelve holland, ezek többségében kisebb, „néma szerepek”.

A Kenau címû film forgatása Fóton

Megjegyezte, hogy a történelmi hátteret a holland-spanyol háború adja, de a film a személyes drámát helyezi előtérbe. “Kenau, aki megszervezte Haarlem védelmét, a holland történelem legendás figurája. Nem véletlen, hogy a kenau szó mára jelző lett: az erős, határozott kemény asszonyokat jellemzik így” – mondta a filmes szakember.

A Rettenthetetlen című film „női változataként” is jellemzett produkció címszerepét, Kenaut Monic Hendrickx játssza, akit kivételes tehetségként írt le a producer. A holland színésznőt korábban olyan alkotásokban láthatta a közönség, mint a Nadine című holland-belga filmdráma vagy a Játssz velem! című ausztrál romantikus dráma. A rendező Maarten Treurniet, akinek nevéhez A Heineken-emberrablás című thriller és számos tévésorozat fűződik.

A filmet várhatóan 2014 kora tavaszán mutatják be Hollandiában.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com