Hírek

Holnap indul a Twin Peaks 2017

David Lynch és Mark Frost bemutatta a ’90-es évek kultikus sorozatának számító Twin Peaks folytatását. A meggyilkolt Laura Palmer borzongató története 1990-ben két évadot élt meg, de most nagyjából változatlan szereposztással következik a korábban még 2016-ra ígért harmadik. Ma este az Egyesült Államokban, holnaptól az HBO-n és az HBO GO-n már itthon is látható.

Los Angeles belvárosában tartott ünnepi sajtótájékoztatót a Twin Peaks stábja. Május 21-én újabb 18 rész kerül adásba, miután 27 évvel ezelőtt az amerikai ABC csatorna levetítette Dale Cooper nyomozó (Kyle MacLachlan) rejtélyes eseteit a szép és fiatal Laura Palmer (Sheryl Lee) döbbenetes meggyilkolásának vizsgálása közben.

„Már egy jó ideje vannak ötletek a fejemben” – nyilatkozta Mark Frost a Variety-nek. – „Aztán amikor kiderült, hogy tudjuk folytatni a sorozatot, egy évig csak beszélgettünk az elképzelésekről, utána kezdtük el írni a forgatókönyvet.”

Frost elmosolyodott, hogy ismét együtt látott mindenkit a stábból. „Nem is annyira deja vu érzés volt” – mondta. – „Sokkal inkább egy teljes reinkarnáció. Mintha kétszer élted volna meg ugyanazt az élményt, csak egy másik életben, hiszen közben eltelt 25 év, mindenki más ember lett. Sokan el is mentek közülünk, az ő emlékük szintén arra inspirált, hogy folytassuk a sorozatot.”

A főszereplők Kyle Maclachlan, aki a városba érkező Dave Cooper FBI ügynököt alakította, jól érezte magát 25 évvel fiatalabb énjébe visszatérve, és kíváncsi, hogyan fog mutatni mindez a vásznon, mennyire lehet visszaidézni a régi Twin Peaks hangulatot. Szerencsére nem Maclachlan lesz az egyetlen régi-új szereplő. Visszatér Bobby, Dr Jacoby, Laura Palmer szülei, Lucy, a recepciós rendőrségen, Ed, de még maga Laura Palmer is.

Arról a bizonyos hangulatról pedig David Lynch beszélt: „Szeretem a fákat és szeretem az erdőt. Szeretek fát vágni. Ma este egy olyan helyre megyünk, ahol többnyire Douglas fenyők nőnek. A Douglas fenyők gyönyörűek, és ha nagyon csendben vagyunk, halljuk, ahogy a szél a tűleveleket egymáshoz súrolja, mi pedig egyre beljebb és beljebb megyünk az erdőben.”

Valahogy így lehet várni tehát az újabb részeket. Az 1990-91-ben évad után voltak ugyan tárgyalások a folytatásról, azok azonban elmaradtak. Az IMDb nyilvántartása szerint viszont ez most ismét egy első évad, tehát nem az anno félbehagyott történet folytatása, pedig akár még évad végi fordulatként is értelmezhető volt. Számozástól függetlenül azért reméljük, kapunk az eredeti atmoszférából, hiszen kétségtelenül jól megválasztott helyszínek, néhány kivételes karakter és a jól adagolt feszültség tette egyedivé a sorozatot.

https://www.youtube.com/watch?v=khwuhgxjoXU

Az azt követő két önálló film ugyanis minimum ambivalens nyomokat hagyott a szakmában, a kritikában és a rajongókban egyaránt. Rögtön a második évad után készült el a Twin Peaks: Tűz, jöjj velem című előzménytörténet, amely egyben le is akarta zárni a félbehagyott sorozatot. Ez a kettősség túl nagy falat volt még az oly nagy rendezőnek is, mint David Lynch, az osztatlan sikertelenség garantált volt. Már jobbnak tűnik, ugyanakkor a teljes feledés homályába merült a kicsit inkább horror jellegű Twin Peaks: The Missing Pieces 2014-ből. Ennél tehát bizakodóbbak vagyunk a folytatást illetően.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés