Hírek

Holnap kezdődik az ingyenes JFF Online Japán Filmfesztivál

A Japán Alapítvány szervezésében az ország bármelyik pontjáról, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenesen nézhetünk meg 23 japán filmet, június 19. és július 3. között pedig 2 minisorozatot.

A japán filmtermés legjavát bemutató színes kínálatban szerepel az animetörténelem egyik legfontosabb alkotása, kritikusok által elismert díjnyertes munkák, drámák, romantikus alkotások és szórakoztató filmsikerek egyaránt. A japán horrorról és a manga atyjáról,Tezuka Oszamuról izgalmas előadások színesítik a programot – írja az esemény sajtóközleménye.

2024. június 5-19. között 21 kortárs film és 2 klasszikus lesz elérhető. Az anime rajongói megnézhetik Tezuka Oszamu műfajalkotó remekművét, a Jungle Emperor Leo (Kimba, a fehér oroszlán) című klasszikust, amely a japán animáció alapkövévé vált. Ehhez kapcsolódóan június 7-én, szerdán 18 órától Lehoczki Péter, az anime-manga kultúrára specializálódott Mondo magazin újságírója átfogó előadást tart a rendező, Tezuka Oszamu munkásságáról. Az 1928-ban született alkotót tartják az anime- és manga-atyjának, aki rövid élete során 150.000 mangaoldalt készített.

A klasszikus után érdemes megnézni Josino Kóhei filmjét, a Japán Filmakadémia Díján az idén 10 jelölést begyűjtött és a legjobb új színész díját elnyert Anime Supremacy-t, ami az animegyártás kulisszái mögé kalauzol el.

Kuriózum az idei kínálatban a Japan Horror Film Competition keretében a japán horror legújabb tehetségeinek négy díjnyertes rövidfilmje. Az először 2021-ben meghirdetett versenyre már az első évben több mint 100 pályázat érkezett. A fődíjas minden évben lehetőséget kap egy egész estés játékfilm rendezésére. A zsűri elnöke a japán horror egyik úttörője, a Ju-On: The Grudge sorozatról ismert Simizu Takasi volt. A műfajról és annak speciálisan japán jellemzőiről Varró Attila filmesztéta, az ELTE BTK Filmtudomány Tanszék oktatója tart online előadást június 13-án, csütörtökön 18 órakor.

A filmfesztiválon többek között még olyan alkotásokat láthat a közönség, mint Kinosita Keiszuke Twenty-Four Eyes (Tizenkét szempár) című klasszikusa, mely 1955-ben a Golden Globe-on elnyerte a legjobb külföldi film díját, a Velencei Filmfesztiválon pedig a legjobb film kategóriában jelölték. A Father of the Milky Way Railroad című film a neves japán író, Mijazava Kendzsi életét bemutató megható családi dráma Japán két egyik legjobb színészével, Jakuso Kódzsival és az alakításáért 2024-ben a legjobb mellékszereplő kategóriában a Japán Filmakadémia díjára jelölt Szuda Maszakival.

Az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek tartott, a Chihayafuru-trilógiájáról ismert Koizumi Norihiro rendező egyújabb coming-of-age történettel tér vissza.A 2023-ban a Kinema Junpo Awards-on díjazott The Lines that Define Me című filmje egy fiatalember veszteségéről és az újjászületésről szól. A film főszereplői két hatalmas népszerűségnek örvendő japán sztár, Jokohama Rjúszei és Kijohara Kaja. A filmet a hagyományos japán tintafestészet, a szumi-e élőben festett látványos jelenetei teszik még hatásosabbá.

Szintén a Kinema Junpo Awards-on nyert legjobb színész kategóriában Szavada Kendzsi,a The Zen Diary főszereplője. A film a négy évszak természeti szépségein és a szezonális ételek csábításán keresztül elmélkedik arról, hogy mi az igazi gazdagság. A romantikáé a főszerep a We Made a Beautiful Bouquet című, Japánban hatalmas sikert aratott alkotásban, melyben a népszerű színészek, Szuda Masaki és Arimura Kaszumi – akit alakításáért a Japán Filmakadémia 2022-ben a legjobb színésznő díjával méltatta – egy párt alakítanak, akiket kapcsolatuk fontos állomásain kísérhetünk végig.

A meglepetésekkel teli, roppant szórakoztató Kiba: The Fans of Fiction című vígjátékban egy magazin karizmatikus férfi főszerkesztője és egy fiatal női szerkesztő szövetkezik, hogy fenntartsák magazinjaikat. A filmben nyújtott alakításáért 2022-ben Mijazava Hio nyerte a Japán Filmakadémia legjobb új színésznek járó díját.  A Baby Assasins című coming-of-age akció-vígjáték két tinilányról szól, akik egyben rendkívül képzett bérgyilkosok is. A Japan Movie Critics Awardson Saori Izawa kapta a legjobb új színésznő díját. Az I am what I am című filmnek pedig a Vezess helyettem sztárja, Miura Tóko a főszereplője, aki itt egy a külső elvárások kereszttüzében önmagát kereső nőt alakít.

Június 5. és június 19. között a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2024/hungary weboldalon minden nap elérhető mind a 23 film, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar, angol és néhány film esetében japán felirattal. További részletek: www.japanalapitvany.hu.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com