Hírek

Holnap kezdődik a MittelCinemaFest Budapesten

mittelcinema2016A legfrissebb olasz filmtermés tizenegy alkotását és egy rövidfilm-válogatást hoz el Budapestre a 14. MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál november 5. és 15. között a budapesti Puskin és Tabán mozikba.

A MittelCinemaFest négy közép-európai városban: Budapest után Krakkóban, Pozsonyban és Prágában mutatja be az Istituto Luce Cineccittával együttműködésben a friss olasz filmek legjavát – mondta el a fesztivál pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a Budapesti Olasz Intézet megbízott igazgatója.

Gian Luca Borghese hozzátette, az olasz filmművészet alkotásainak meg kell mérkőzniük a nemzetközi piacon a hollywoodi filmipar néha agresszív jelenlétével, Magyarországon azonban szerencsére jelen van az olasz film, olyan forgalmazóknak köszönhetően, mint a Cinenuovo vagy a Cirko Film.

Az idei válogatást összeállító Maurizio di Rienzo filmkritikus emlékeztetett arra, hogy az olasz film hatalmas öröksége akár teherként is nehezedhet a fiatalabb alkotók vállára. Az utóbbi években mégis egy olyan új filmes nemzedék jelentkezett, amely mindenféle öncenzúra nélkül, saját nyelven képes megfogalmazni a mai olasz valóságot – jegyezte meg, kiemelve a például az Elválaszthatatlanok (Indivisibili), a Fiore és a Nagyvilági lány (Ragazza del mondo) című filmeket.

Maurizio di Rienzo felhívta a figyelmet az olyan nagynevű rendezőkre is, mint Marco Bellocchio, aki a fesztiválon is vetített Szép álmokat! (Fai bei sogni) című filmjével ismét bizonyítja látásmódja fiatalságát.

Maresch Dániel, a Cinenuovo Kft. vezetője elmondta: szeretnék visszahozni az olasz filmeket a magyar mozikba. Ebben a munkájukban az idei év fordulópontot jelentett, hiszen több általuk forgalmazott film is komoly sikert aratott, a közönség tehát a jelek szerint ismét kezd rátalálni az itáliai filmekre – jegyezte meg.

Maresch Dániel az MTI-nek elmondta, a MittelCinemaFest nyitófilmjeként vetített Teljesen idegenek (Perfetti sconoscsiuti) december végén lesz látható a magyar mozikban, a Cirko Film pedig 2017-ben Marco Bellocchio alkotását hozza el a hazai vetítőtermekbe.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com