Hírek

Holnap kezdődik a Szemrevaló fesztivál

Fecske / Die Schwalbe

Szeptember 21-én Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thriller nyitja az idei Szemrevaló filmfesztivált. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség szeptember 30-áig tartó közös rendezvénye immár hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással.

Szeptember 21-én 19.30-kor Gordian Maugg rendező jelenlétében nyitja az idei Szemrevaló fesztivált a Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thriller, amelyben a legendás rendező alkalmas anyagot keres az első hangosfilmjéhez. A Fritz Lang tisztelgésként a rendező halálának 40-ik jubileumára készült: miközben a remekmű, az M – egy város keresi a gyilkost keletkezéséről szól, virtuóz módon szövi izgalmas krimivé a tényeket és a legendát.

Négy tematikus blokkban – Fritz Lang újragondolva, Társadalmi törésvonalak, Válságok és választások és Legendák nyomában – 18 filmet vetítenek idén a fesztiválon. A Társadalmi törésvonalak válogatásban öt olyan film szerepel majd, mely korunk fontos társadalmi kérdéseit dolgozza fel.

A Társadalmi törésvonalak válogatásban öt olyan film szerepel majd, mely korunk fontos társadalmi kérdéseit dolgozza fel.Szeptember 23-án 20.15 órakor vetítik a Napfogyatkozás c. filmet, amely gyöngéd, a legkevésbé sem mindennapi történet összetartozásról, meghittségről és szeretetről, valamint a bátorságról, sorsunk felvállalásáról. A vetítés után Stefan Haupt rendező beszélget a közönséggel. A film szeptember 28-án 20.45-kor is látható.

Szeptember 23-án 20.45-kor és 28-án 18.30-kor lesz látható az Isten hozott Németországban, melyben egy jómódú család egy menekültszálló meglátogatása után elhatározza, hogy befogadja magukhoz Diallót, a nigériai menedékkérőt. A vendég érkezése jókora felbolydulással és számos félreértéssel jár.

Szeptember 24-én 20.15-kor és 27-én 20.45-kor vetítik a tavalyi Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb Filmnek választott Tegnap virágai című bolondos, romantikus vígjátékot. A holokauszt-kutató Toto élete legsúlyosabb válsága közepén kap új asszisztenst. A francia lány, Zazie zsidó származású, és irtózik mindentől, ami német. A végén kiderül, mi történik, ha a német genocídiumot olyan emberek kutatják, akik érzelmileg labilisak, származásuk és életmódjuk reménytelenül elválasztja őket egymástól, és mégis szerelmesek egymásba.

Szeptember 29-én 19 órakor pereg majd az Ideges idegenek című politikailag inkorrekt vígjáték hamis identitásokról és az „igazi” külföldiekről – már ha egyáltalán léteznek ilyenek. Marko és Benny úgynevezett „migrációs háttérrel” rendelkező bécsiek, de már teljesen integrálódtak. Egy ambiciózus szerkesztőnő Bécs vegyes etnikumú külvárosi negyedében keres szereplőket tévés doku-sorozatához, és mikor külsejük alapján megszólítja Markót és Bennyt, ők fapofával piti bűnöző migránsoknak adják ki magukat. Hogy ne derüljön ki a hazugság, klisékből és előítéletekből második identitást építenek maguknak. És miközben rájátszva a sztereotípiákra, sikerre viszik a sorozatot, egyúttal első ízben szembesülnek azzal, hogy milyen rögös tud lenni a beilleszkedés útja.

A vetítés után a közönség találkozhat az egyik főszereplővel, Faris Rahoma-val. A film szeptember 30-án 18.30-kor is megtekinthető. A filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd.

A vetítések utáni beszélgetésekről és közönségtalálkozókról a honlapon tájékozódhat. Teljes program: www.szemrevalofesztival.hu.

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés