Hírek

Holnap startol a Frankofón Filmnapok

12. frankofón filmnapok

Tíz napra a budapesti mozik vásznára költöznek a kortárs frankofón filmek, és velük együtt a a francia színjátszás krémje is.

A 12. Frankofón Filmnapok keretében március 17-27. között a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 23 kortárs frankofón alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal – írja a fesztivál sajtóközleménye. Az esemény nyitófilmje François Ozon legújabb alkotása, a Minden rendben ment. Emellett az idei programban bemutatásra kerül Paul Verhoeven legújabb filmje, a Benedetta, a tavalyi Césaron a legjobb filmalkotás díját elnyerő Elég a hülyékből című komédia, illetve a szintén több César-díjas Elvesztett illúziók is, hogy csak egy párat említsünk. Történelmi filmek, drámák, vígjátékok, családi film, thriller, krimi, zenés film és több dokumentumfilm is szerepel a kínálatban. Idén először Horror Filmmaratont is tartanak máricus 18-án, másnap pedig a Laurent Garnier: Off the Record című film vetítését afterparti követi a Toldi moziban.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A Francia Intézet szervezésében 23 kortárs frankofón – francia, belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai alkotást nézhet meg a hazai közönség.

A rendhagyó Horror Filmmaraton keretében három filmet nézhetnek meg egymás után a műfaj kedvelői. Henri-Georges Clouzot Ördöngösök (Les Diaboliques) című alkotása a háború után felvirágzó film noir világhírű klasszikusa. A Titán rendezőjeként ismert Julia Ducorneau Nyers (Grave) című elsőfilmjében a vegetáriánus Justine sem úszhatja meg az egyetem gólyák beavatást, aminek az is része, hogy nyers húst etetnek vele; az újonnan szerzett tapasztalat nem marad következmények nélkül. A betolakodó (A l’intérieur) című alkotás női főszereplője az ikonikus Béatrice Dalle. A filmben a várandós Sarah egy autóbalesetben elveszíti a férjét, és míg otthon vajúdik, egy váratlan vendég veri fel a ház nyugalmát.

A 12. Frankofón Filmnapokon a francia filmek mellett szerepel egy-egy belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai alkotás is: Mia Hansen-Løve a Cannes-i versenyprogramban debütált filmje, a csodás Bergman szigete (Tim Rothszal a főszerepben); Jacques Audiard szintén Cannes-ban bemutatott, Ahol a nap felkel Párizsban című alkotása, a Cannes-ban Queer Pálma-díjjal értékelt Intenzív találkozások című vígjáték, a Foglalkozása: szülő című vígjáték, valamint A kis Nicolas és az elveszett kincs című családi film. Ezek a későbbiekben hazai forgalmazásba is kerülnek.

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés