Hírek Magazin

Holnaptól újra Zsidó Filmfesztivál

Zsifi_The_GatekeepersHarmincöt film, köztük a The Gatekeepers – A Sin Bet titkai című, idén Oscar-díjra jelölt izraeli dokumentumfilm is bemutatkozik a Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) négy napja alatt.

November 7-10. 9 játékfilmet, 8 dokumentumfilmet, 10 izraeli kisfilmet és egy 8 filmből álló Garas Dezső-retrospektív válogatást mutatnak be a fesztiválon, amely a KINO Caféban kerül megrendezésre. A filmeket Garancsi Ágnes és Csörgits Hunor filmbeszerzők, Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház vezetője, valamint Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője válogatta.

Az eddig sohasem látott, archív felvételekkel tűzdelt dokumentumfilm, a The Gatekeepers (képünkön) többek közt palesztin vezetők kiiktatását és Izrael gázai bombázását is taglalja a Sin Bet, az izraeli titkosszolgálat hat korábbi vezetőjének elbeszélésében. A titkosszolgálati vezetők részben önkritikát gyakoroltak a filmben, és kétségeiknek adtak hangot Izrael jelenlegi vezetésével, valamint a zsidó állam palesztin-politikájával kapcsolatban.

Kiemelt érdeklődés kísérheti a mai lengyel thriller egyik legjobbjának tartott Wladyslaw Pasikowskit, akinek az Ezután (Poklosie) című filmje tavaly nyári bemutatása óta óriási viharokat kavar Lengyelországban. A Jan Tomasz Gross, az Egyesült Államokban élő lengyel kutató Szomszédok című könyvéből készült filmben felelevenedik, miként mészárolták le a kelet-lengyelországi Jedwabne kisváros lakói zsidó szomszédaikat. A filmet a nagy belpolitikai viták miatt több lengyel moziban is levették a műsorról.

Izgalmasnak ígérkezik az OSS 117 – A riói küldetés című francia film az Oscar-díjas Jean Dujardin főszereplésével, valamint A rabbi macskája című animációs film, amelyet szinkronizálva vetítenek a legkisebb nézők kedvéért.

Garas Dezső életművéből 8 játékfilmet felvonultató retrospektív vetítés lesz, többek között olyan örökzöldek kapnak helyet benne, mint a Legényanya, a Szamárköhögés, a Régi idők focija vagy a Ripacsok.

A ZSIFI „Kell egy csapat!” mottóval idén is kiírta nyílt kisfilmpályázatát. A Daazo.com-mal együttműködve kiírt pályázatra a szervezők olyan műveket várnak, melyek friss látásmóddal képesek feldolgozni és megjeleníteni a címben foglalt érzést. A fesztivál keretében be is mutatják a Till Attila, Szabó Simon, Mocanu Attila alkotta szakmai zsűri által előzetesen kiválasztott filmeket. A legjobbnak ítélt alkotás rendezője kiutazhat a 2014. évi UK Jewish Film Festival-ra (London), ahol le is vetítik a filmjét.

Részletes program és a filmek rövid leírása a www.zsifi.org oldalon található.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés