Hírek

Holokauszt-emlékév – Két filmes remekmű DVD-kiadásával emlékezik a MaNDA

az otodik pecsetKét korszakos jelentőségű alkotás, Máriássy Félix Budapesti tavasz és Fábri Zoltán Az ötödik pecsét című filmjének DVD-kiadásával emlékezik a holokauszt 70. évfordulójára a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA). A kiadványokat csütörtökön az Örökmozgó Filmmúzeumban mutatják be.

A közgyűjtemény MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében kiemelték, hogy Máriássy Félix 1955-ben készült munkája az első magyar játékfilm, amely nemcsak tematizálja, hanem ábrázolja is a holokausztot. Noha a Budapesti tavasz a világháború befejezésének tizedik évfordulójára rendelt film volt, több ponton felrúgta a korabeli háborús film kötelező kliséit. Az ostrom alá vett bérház történetében a rendező először ábrázolta az egyén nézőpontjából a háborút, a félelem légkörét, az árulásokat és a pálfordulásokat.

A történet szerint a barátjával együtt menekülő katonaszökevény, Zoltán megismerkedik a bujdosó zsidó Jutkával, ám hiába az ellenállók által kiállított hamis menlevél, nem tudja megmenteni a lányt. A keserű csalódás arra készteti, hogy korábbi szándékát megváltoztatva ő is fegyvert fogjon a nyilasok ellen. A kiadvány extrájában Varga Balázs filmtörténész és Zombory Máté szociológus beszélget a film újszerűségéről, a holokauszt és az emlékezet viszonyáról.

 

Fábri Zoltán 1976-ban bemutatott filozofikus parabolája – ahogy a rendező többi filmje is – a lelkiismeret kérdését felvetve ábrázolja a vészkorszakot – írták. Sánta Ferenc regényének adaptációjában egy összeszokott társaság és egy rokkant katona egy pesti kocsmában beszélgetve azon tanakodik, milyen sorsot választanának: a becsületes, ám megalázott kisember vagy a gonosz és kegyetlen, ám saját erkölcsei szerint bűntelen nagyúr életét. Másnap rendszerellenes kijelentések vádjával a nyilasok börtönében találják magukat, és csak úgy menekülhetnek meg, ha felpofoznak egy félholtra kínzott ellenállót.

A film mellett a kiadványon Barabás Klára Fábri-szakértő és Sándor Tibor filmtörténész beszélgetése látható, amely kiegészül a rendezővel készült beszélgetések részleteivel, illetve Fábri Zoltán festményeivel is.

A két kiadvány bemutatóján a vetítések előtt beszélgetést is rendeznek a holokauszt ábrázolásáról a magyar filmben az extrákon szereplő szakértők és a Budapesti tavasz felújításában jelentős szerepet vállaló Moldován Márton részvételével.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com