Hírek

A hortobágyi kitelepítésekről szóló filmet elsőként Pápán mutatják be

Csonka délibáb

Csonka délibábA hortobágyi munkatáborokba hurcolt családok mindennapjait mutatja be egy gyermek szemszögéből a Csonka délibáb című fim, amelynek országos premierje szerdán lesz Pápán – tájékoztatta az MTI-t az alkotás producere.

Pataki András hangsúlyozta, hogy az 1950 és 1953 között végrehajtott kitelepítésekről eddig kevés film készült, a téma máig kibeszéletlen maradt, ez adta az ötletet a filmforgatáshoz.

A Csonka délibáb egy 13 éves gyermek szemével, az őt ért hatásokon keresztül mutatja be ezt a vészkorszakot, a kitelepítések lelki és érzelmi fájdalmait, a kiszolgáltatottak szenvedéseit a táborok létrehozásától a felszámolásukig – közölte a producer.

Hozzátette: a film azt az időszakot dolgozza fel, amikor több mint tízezer embernek kellett elhagynia otthonát, elhurcolták őket, a hatalom elvette földjeiket és a munkatáborok megalázó körülményei közé kényszerültek. Télen-nyáron juhhodályokban laktak, embertelen körülmények között sínylődve próbálták túlélni a mindennapokat, sok család élete tört ketté, sokáig megbélyegzetten éltek – húzta alá Pataki András. A producer felidézte: 2014 nyarán, alföldi helyszíneken forgatták le a film jelentős részét, de néhány jelenet elkészítése januárra maradt, az utómunkálatokat 2015 elején végezték el. A film Lukács József színművész azonos című dokumentumregényének motívumai alapján készült, de nem követi le a művet – tette hozzá.

Pataki András arról is beszélt, hogy a Pápa Városi Televízió a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának pályázatán elnyert 80 millió forintos támogatásból a Forrás Film Produkcióval közösen készítette el a 120 millió forint összköltségvetésű filmet, ez indokolja, hogy az országban elsőként Pápán látható. Az alkotás főszereplője Heim Vilmos, a soproni Széchenyi István Gimnázium tanulója. Az apát Mezei Zoltán játssza, az anya szerepében Marjai Virág látható. A tábor rendőrparancsnokát Dörner György formálja meg, játszik a filmben Bánsági Ildikó, Schubert Éva Fodor Zsóka, Pelsőczy László és a soproni színház szinte egész társulata. A rendező Bozsogi János, a forgatókönyvet Ozsda Erika és Németh Ervin írták. A pápai bemutató után júniusban, Sopronban is látható lesz a film – közölte Pataki András.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com