Hírek

Horvát Lili a legjobb rendező díját kapta Dublinban

Horvát Lili a legjobb rendező díját kapta Dublinban a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjéért.

A járvány miatt idén online rendezték meg Írország nemzetközi filmfesztiválját, a 12 napig tartó rendezvény felvonultatta a nemzetközi és az ír filmtermés javát, a díjazottakat a hétvégén hozták nyilvánosságra. A filmkritikusok zsűrije (Dublin Film Critics’ Circle) a legjobb rendezés díját Horvát Lilinek ítélte a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámáért.

A film egy szokatlan alkotás a maga műfajában. Horvát Lili alkotásában Márta (Stork Natasa), a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz; amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival (Bodó Viktor), ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

A saját forgatókönyvéből dolgozó rendezőnő gondolatkísérletében nemcsak a végsőkig megy el, de a feltétlen szeretet erejéről is leckét ad nekünk. Mélységesen szép filmje sokkal kevésbé történetével, mintsem előadásmódjával nyeri meg a nézőit: a viszonylag egyszerű mesét a végtelen intimitás emeli balladává” – írtuk róla.

A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilm továbbra is versenyben van a „függetlenek Oscar-díjaként” számon tartott Independent Spirit Awardért, amelynek nyertesét április végén jelentik be. És az NFI támogatásával készült alkotás már eddig is több sikert aratott itthon és külföldön egyaránt: Varsótól Chicagóig díjazták a filmfesztiválok és január végén az amerikai bemutató alkalmával nagy lelkesedéssel fogadták az Egyesült Államok filmkritikusai. Legutóbb az International Cinephile Society (ICS) válogatta be a legjobb 2020-as művészi teljesítmények közé. A 120 filmes szakembert tömörítő szervezet a legjobb eredeti filmzene díjával Keresztes Gábort tüntette ki.

Európa-szerte, valamint Kanadában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is látható lesz a közeljövőben Horvát Lili filmje, mivel az NFI már 20 forgalmazási területre értékesítette a magyar mozifilmet.

A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a film operatőre Maly Róbert volt.

(MTI)

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com