Hírek

Horvát Lili filmje a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában!

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre az első magyar film lesz a Giornate degli Autori (Venice Days) versenyprogram történetében. A Felkészülés… Horvát Lili második nagyjátékfilmje, és ősszel érkezik a magyar mozikba.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjével Horvát Lili rendező meghívást kapott a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Giornate degli Autori versenyprogramjába – írja sajtóközleményében az NFI. A világ legnagyobb múltra visszatekintő, legendás filmfesztiválja 2020. szeptember 2-12. között kerül megrendezésre. A Giornate degli Autori (Venice Days) szekció július 23-án este jelentette be mindössze 10 filmből álló válogatását, ebben kapott helyet Horvát Lili műve.

A korábbi években itt mutatkozott be a Darwin rémálma (Oscar-jelölés 2006), Denis Villeneuve Felperzselt föld című alkotása (Oscar-jelölés 2011) és az idén Oscarra jelölt Corpus Christi is, de Jean-Marc Vallée, Danis Tanovic vagy Laurent Cantet filmjeinek is itt tartották a világpremierjét.

A 17 évvel ezelőtt alapított szekcióba, mely az újítás és eredetiség ünneplését tűzte zászlajára, most először válogattak be magyar alkotást.

A Felkészülés… a Szerdai gyerek (2015) című többszörös díjnyertes alkotás után Horvát Lili második nagyjátékfilmje, mely a világpremiert követően, szeptember 24-én érkezik a magyar mozikba a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Szerdai gyerek (2015)

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

„Márta titokzatos és hipnotikus belső utazása magával ragadott bennünket.

Horvát Lili nagyon kifinomult és érzelmes módon ábrázolja a női pszichét és annak rejtekútjait”

– indokolta meg döntését Gaia Furrer, a Giornate degli Autori művészeti vezetője.

„A Felkészülés… számomra elsősorban a szerelem projektív természetéről szóló személyes történet. A film a szerelmet az őrülettől elválasztó, nyugtalanítóan homályos határsávban játszódik. Mennyiben építjük önmagunkban a szerelmi történeteket? Meddig tart a vágyott valóság, és hol kezdődik a realitás? Mennyire másképpen megélhető két ember számára ugyanaz a szerelem?” – fogalmazott filmjéről a rendező.

A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet 354 millió forintos támogatásával. A 35 mm-re forgatott film operatőre a rendező régi alkotótársa, Maly Róbert, aki a Szerdai gyerek mellett az Oscar-díjas Mindenkit is jegyzi.

A film főszerepeiben Stork Natasát és Bodó Viktort láthatjuk. Stork első mozis főszerepe ez, Bodó pedig – aki az 1990-es évek végén generációja egyik legcsillogóbb színészeként vált ismertté, de 2001 óta a rendezés felé fordult – a filmezéshez ezzel az alkotással tér vissza, több mint 10 év után. További fontos szerepekben Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor tűnik fel a filmben.

Horvát Lili 2015-ben első mozifilmjével, a Szerdai gyerekkel megnyerte a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West programjának fődíját, a kritikusokból álló FEDEORA zsűri díját, és számos további rangos nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazták.

(Kiemelt fotó © Poste Restante)

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.