Hírek

Horvát Lili legújabb alkotása egy összművészeti produkció

Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadásban filmjelenetek is láthatóak lesznek a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film alkotóitól.

A Robert Schumann dalciklusa nyomán készült Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadásban egy elképzelt szerelmi történet elevenedik meg együtt a filmvásznon, a zenében és a színpadon, amelyet Horvát Lili írt és rendezett.

A főszereplők Szemenyei János és Wrochna Fanni, míg a filmes jelenetekben többek között Nagy Zsolt és Stork Natasa is szerepel, akikkel a rendező korábbi, számos nemzetközi díjat nyert, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjében dolgozott már együtt. A színpadon megjelenő összesen 40 percnyi filmanyag – amely akár egy nagyjátékfilm részeként is megállná a helyét – nem háttérvetítésként működik: egyenrangú részei az előadásnak.

Robert Schumann Dichterliebe dalciklusából Balogh Máté Erkel-díjas, Junior Prima Díjas zeneszerző készített feldolgozást a Danubia Zenekar számára.  Az ez alapján Horvát Lili által írt előadásban a ciklus tizenhat dalát kísérve felváltva, ám egymásra felelve látható egy-egy filmjelenet, majd színpadi történés, amelyek együtt formálódnak egésszé a nézők előtt.

Az előadás egy elképzelt szerelem története: egy olyan szerelemé, amelyhez egy ember is elég.

A túlfűtött, hol visszaemlékező, hol dühös, hol lemondó dalok belső történésekről szólnak, nem egy valódi, megélt kapcsolat kínjairól és boldogságáról. A külső és a belső világ konfrontációját emeli ki a különböző műfajok ütköztetése.

„A színpadon megjelenő filmjelenetek nem háttérvetítésként működnek: egyenrangú részei a koncert-előadásnak. Sokan kérdezik, hogy meg lehet-e nézni külön a filmet. De nem: ez a film kifejezetten az előadáshoz készült, csak annak részeként érvényes. Kedvemre való a gondolat, hogy forgattunk egy körülbelül negyven perces anyagot, amely akár egy nagyjátékfilm részeként is megállná a helyét, de csak azok láthatják, akik eljönnek a Danubia Zenekar előadására” – nyilatkozta Horvát Lili rendező.

„Több szempontból is üdítő volt számomra ez a munka. Rendkívül inspiráló volt a zenekarral, illetve Balogh Máté kortárs Schumann-átiratával dolgozni. Másrészt filmesként én a nagyjátékfilmek többéves készülési ciklusaihoz vagyok szokva – felszabadító volt ezúttal a színházi ritmushoz igazodni, ahol az első ötlettől néhány hónap alatt eljutunk a premierig. Alkalmam nyílt sokakkal újra együtt dolgozni a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre stábjából, a színészek közül Stork Natasával és Nagy Zsolttal – és történt egy pár nagyon izgalmas új találkozás, elsősorban Szemenyei Jánossal és Wrochna Fannival” – teszi hozzá.

A Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadás a májusi siker után október 14-én és 21-én lesz látható az Átriumban Horvát Lili rendezésében, Hámori Máté zenei vezetésével, Balogh Máté hangszerelésében, a Danubia Zenekar előadásában, Szemenyei János és Wrochna Fanni főszereplésével. A filmes jelenetekben rajtuk kívül Boros Anna, Kőszegi Katalin, Nagy Zsolt, Venekei Mariann és Stork Natasa szerepelnek.

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com