Hírek

Horvátország a Zvizdant jelöli az Oscar-díjra

Dalibor Matanic The High Sun

Dalibor Matanic The High SunNemzeti és vallási alapon tiltott szerelmi történetet, Dalibor Matanic rendező Zvizdan című filmjét jelölte Horvátország legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjra.

A horvát filmesek társaságának (HDFD) tizenöt tagú bizottsága hét film közül választotta ki a Zvizdant. A film eddig számos díjat nyert, köztük a zsűri díját a 68. cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard nevű szekciójában, továbbá az ART Mozik Nemzetközi Szövetségének díját a 21. szarajevói filmfesztiválon és a pulai filmfesztivál fődíját.

Az országok hivatalos nevezései közül az amerikai filmakadémia képviselői választják ki több fordulóban azt az öt jelölt játékfilmet, amelyek a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2016. január 14-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadását pedig február 28-án tartják Los Angelesben.

A Zvizdan a tiltott szerelemről szól, annak törékenységéről, de erejéről is egyben. A történet mintegy három évtizedet ölel fel, és két szomszédos faluban játszódik, amelynek lakóit a történelem során etnikai és vallási ellentétek osztottak meg.

09-zvizdan-travaAz első szerelmi történet 1991-ben kezdődik, a délszláv háború elején, amikor megjelennek az első barikádok, és a két ellentétes nemzetiségű falu lakói között a feszültség kézzel tapintható. A körülmények nem kedveznek semmilyen szerelemi viszonynak, hát még a két szomszédos falu fiatal párjának. Tíz évvel később vége a háborúnak – a sebek még nem gyógyultak be, és a két főszereplőnek szembesülnie kell ezzel. A harmadik történet 2011-ben játszódik. Sem a gyűlölködés, sem a feszültség, sem a kétségek nem múltak el, de úgy tűnik, hogy most van itt az ideje egy új kezdetnek. A film horvát-szlovén-szerb koprodukcióban készült.

https://www.youtube.com/watch?v=9kzuUXCZbgA