Hírek

Hosszú utazások és rock’n roll a Finn Filmnapokon

finnagoraA Finn Filmnapok harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Toldi Moziban október 11-től 16-ig. A fesztivál során a közönség finn dokumentumfilmek és játékfilmek legújabb válogatását tekintheti meg.

A fesztivált Mika Ronkainen díjnyertes zenei dokumentumfilmje, a Finn vér svéd szívben nyitja meg október 11-én, pénteken, a rendező bevezető szavai kíséretében. Azt követően a hétvégét a rock zene és a komoly drámák jellemzik, mint a Matti Kinnunen által rendezett Miss Blue Jeans, ami egy 70-es években, Észak-Finnországban játszódó punk szerelmi történet. Szintén a 70-es éveket eleveníti fel a Viru – Történetek egy hotelről című dokumentumfilm, ami egy hotel történetén keresztül mutatja be a szovjet Észtország titkait és zsarolási ügyeit.

Október 14-én, hétfőn az emberiségi jogok kapják a főszerepet egy, az Amnesty International Magyarország és a Finn Filmnapok által közösen szervezett vitafórummal az aktuális magyarországi homofóbiáról és gyűlölet-bűncselekményekről. Az Amerikai csavargó dokumentumfilm vetítése után olyan szakértők szólalnak meg a témában, mint Molnár Péter a CEU – Közép Európai Egyetemről és Dombos Tamás a Háttér Társaságtól. A film a San Franciscói hajléktalan meleg fiatalok eddig ismeretlen életét mutatja be.

Aku Louhimies filmjei jelenleg a finn filmszakma ékkövei. Az Üres Kikötő és a Fekete golyó a rendező jellegzetes stílusában mutatják be a modern, rideg társadalmat. Ezt ellensúlyozandó, a fesztivál olyan emlékezetes és szimpatikus embereket is bemutat, mint Finnország első női elnökét, Tarja Halonent a róla készült portréfilmben, az Elnökasszonyban és Finnország legtehetségesebb focistáját, Jari Litmanent.

A szerdai záróünnepségen régi és új finn animációs művek kerülnek bemutatásra a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) Kiskakas Animációs Fesztiváljával együttműködésben. A Finn Filmnapokat a Budapesti Finn Intézet, a Finnagora szervezi, együttműködésben a Toldi Mozival és a Finn Filmalappal. A teljes programot ide kattintva érhetitek el.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com