Hírek

Hrabal habbal – rövidfilmpályázat

beerHrabal habbal címmel Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező nemzetközi rövidfilmpályázatot hirdetett csütörtökön Budapesten Bohumil Hrabal cseh író születésének jövőre esedékes 100. évfordulójára.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A pályázatot a magyar BuSho Filmfesztivál és a budapesti Cseh Centrum írta ki. Olyan, a felhívásra készült vagy archív filmes anyagokat várnak december 31-ig, amelyek Hrabal életének és munkásságának motívumait, a hrabali életérzést vagy stílust dolgozzák fel a legeredetibb formában, fikció, animáció, kísérleti, zenés video vagy dokumentumfilm kategóriában.

„Csehországban Hrabal világáról szoktunk beszélni, míg Magyarországon a mesternek egy egész galaxisa van” – mondta a pályázatot beharangozó Jirí Menzel, utalva arra, hogy A Hrabal-galaxis pillanatképei címmel több éve látható Magyarországon Hrabal-relikviákat és róla készült alkotásokat felvonultató vándorkiállítás.

A filmpályázat kapcsán a világhírű filmrendező irigységének adott hangot, amiért nem a cseheknek jutott eszébe a remek ötlet, hogy így emlékezzenek meg Bohumil Hrabal születésének századik évfordulójáról.

A nyertes alkotás készítője ezer euró pénzdíjban részesül, a további helyezettek egy-egy hosszú hétvégét tölthetnek, illetve sörvacsorát költhetnek el Prágában, vagy egy hordó sör mellett idézhetik fel a Moldva-parti város hangulatát. Emellett cseh, magyar és angol nyelvű Hrabal-könyvcsomagok várják a nyerteseket.

Menzel, aki a Titanic Filmfesztivál idei zsűrielnökeként érkezett Budapestre, tréfásan elmondta: a fődíj olyan nagy összeg, hogy még ő is indul a pályázaton. Munkájával egyébként bárki jelentkezhet a BuSho Filmfesztivál honlapján (www.busho.hu). A verseny győzteseit a Hrabalhoz kötődő írókból, színészekből és más közéleti személyiségből álló nemzetközi zsűri 2014. március 28-án, Bohumil Hrabal századik születésnapján hirdeti ki.

A pályázatot a Staropramen Országkirándulás elnevezésű csütörtöki rendezvényen hirdették meg, amelynek résztvevőit Katona Csaba, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete tudományos munkatársa Prágába “repítette” és a sörkészítés titkaiba is bevezette. Beszélt a sör eredetéről, készítésének és fogyasztásának kultúrájáról.

A cseh kulturális értékeket és a gasztronómiai érdekességeket bemutató program keretében láthatták az érdeklődők a Prága hangjai és a Prága modern arca című kiállítást, amely a városnak az utóbbi két évtizedből származó, figyelemre méltó építményeit mutatja be.

A legfontosabb kritériumok azonban a filmek hosszával kapcsolatban:

„Archív”: Hrabal életében, tehát 1997-ig készült alkotások: max 30 perc!

„Új film”: Hrabal halála, tehát 1997 után készült alkotások: max 15 perc!

Minden filmet angol felirattal kell beküldeni, a nevezési határidő: 2013. december 31. A nevezés ingyenes!

2013. július 6-13. között rendezik meg a 7. GomBuSho összművészeti alkotótábort, ahol egy külön kategóriában lehet majd alkotásokat létrehozni a HRABAL HABBAL kiírásra. Az itt elkészült alkotásokat egy tematikus program keretén belül mutatjuk majd be szeptember elején a 9. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés