Hírek

„Feljutni a csúcsra, bármi áron is!” – Jackie Chan főszereplésével bemutatták a The Climberst

A Shanghai Nemzetközi Filmfesztiválon nagy sikerrel mutatták be a Kínai Everest Expedícióról készült régóta várt alkotást. A The Climbers című filmben Daniel Lee egy olyan 1960-ban megtörtént elképesztő hegymászó történetet filmesített meg, melyet még a kortársak sem voltak képesek befogadni hosszú időn át.

A világ legmagasabb csúcsának kínai meghódítóiról szóló hegymászó kalandfilm olyan válogatott szereplőgárdával debütált  nagy sikerrel a filmfesztiválon, mint Jackie Chan, Wu Jing, Jing Boran, a kínai tévésztár Hu Ge és az expedíció meteorológusát alakító ismert kínai színésznő, Zhang Ziyi.

A Kínai Everest Expedícióról készülő filmről már tavasszal is beszámolt a The Hollywood Report. Innen ismerhetjük meg a korabeli hegymászó történetet, mely egyben rávilágít Mao társadalmának működésére is. Az 1960 tavaszán indított expedíció ugyanis a Kínai Népköztársaság dicsőségét volt hivatott hirdetni, nem csoda hát, ha mindent beleadtak a siker érdekében. A Wang Fu-chou, Chu Yin-hua, Konbu és Liu Lien-man alkotta csapat két évig szovjet hegymászók segítségével sajátította el a magashegyi mászás technikáját. A 214 főből álló expedíció tagjai minden támogatást megkaptak, beleértve a 700.000 dollár értékben vásárolt hegymászó felszerelést. Hónapokig csak a táborlánc kiépítésén dolgoztak, ami a tragédiákat sem nélkülözte, csak a 8500 méteren lévő tábor felállítása során ötven hegymászó szenvedett fagyási sérülést. A pekingi központból érkező üzenet azonban továbbra is így szólt: „Feljutni a csúcsra, bármi áron is!” A négy főből álló csúcsmászó csapat végül május 24-én reggel 9-kor indult a meghódítani a hegytetőt. Lien-man négyszer zuhant vissza egy háromméteres, függőleges tábláról. Végül egy ügyes csellel aztán sikerült továbbjutniuk. Ám ekkorra Lien-man annyira kimerült, hogy 8700 méternél megállt. Hárman kúsztak tovább a sötét éjszakában a csúcs felé. 8800 méternél kifogyott az oxigénjük, de nem fordultak vissza, és végül május 25-én hajnali 4:20-kor az északi oldalon felértek a Csomolungma csúcsára. Ám, éjszaka lévén, fotóval nem tudták bizonyítani a csúcs meghódítását, otthagyták Mao Ce-tung 20 cm magas mellszobrát, és egy papírfecnire írt üzenetet, majd megkezdték a leereszkedést. Az expedíciót ugyan mind a négyen túlélték, de Chu Yin-hua tíz lábujját és jobb keze mutatóujját amputálni kellett fagyás miatt. A Mao-mellszobrot a három évvel később feljutó amerikai csapat nem találta meg, és mivel a korabeli kínai tudósítások is erősen pártpropagandával átitatottak voltak, a nyugati hegymászók el sem hitték a kínaiak szavát. Csak évtizedekkel később, a négy kínai hegymászóval folytatott interjúk eredményeként fogadta el a nemzetközi hegymászó közösség a csúcshódítás tényét.

Most a Shanghai Nemzetközi Filmfesztivál bemutatóját követő sajtótájékoztatón Wu Jing arról mesélt a kínai médiának, hogy annak idején ő maga is célul tűzte ki a 6000 méter feletti csúcs megmászását, de megsérült a lába, így vissza kellett fordulnia. „Valójában nem gondoltam, hogy valaha is meg tudnám mászni ezt a hegyet ebben az életben. De hogy a film által képes voltam erre, nagy kincs számomra” – mondta. Wu Jing a forgatás körülményeiről is beszélt, melyen eleinte nehezen viselte a hideget és magassági betegségben szenvedett, így egy időre kénytelen volt visszavonulni az alaptáborba. A nehéz fizikai körülmények elviselésén túl azonban a szerep eljátszásához mentálisan is fel kellett készülnie: “Fontos volt átélni, milyen nehéz volt ezeknek a hegymászóknak, és azt megérteni, hogy a félelmükkel együtt ők hogy látták ezt a csúcsot”.

A The Climbers szeptember 30-án kerül bemutatásra a kínai National Day alkalmából, így a világ is csak ezt követően ismerheti meg a négy csúcstámadó heroikus történetét.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya