Hírek

„Feljutni a csúcsra, bármi áron is!” – Jackie Chan főszereplésével bemutatták a The Climberst

A Shanghai Nemzetközi Filmfesztiválon nagy sikerrel mutatták be a Kínai Everest Expedícióról készült régóta várt alkotást. A The Climbers című filmben Daniel Lee egy olyan 1960-ban megtörtént elképesztő hegymászó történetet filmesített meg, melyet még a kortársak sem voltak képesek befogadni hosszú időn át.

A világ legmagasabb csúcsának kínai meghódítóiról szóló hegymászó kalandfilm olyan válogatott szereplőgárdával debütált  nagy sikerrel a filmfesztiválon, mint Jackie Chan, Wu Jing, Jing Boran, a kínai tévésztár Hu Ge és az expedíció meteorológusát alakító ismert kínai színésznő, Zhang Ziyi.

A Kínai Everest Expedícióról készülő filmről már tavasszal is beszámolt a The Hollywood Report. Innen ismerhetjük meg a korabeli hegymászó történetet, mely egyben rávilágít Mao társadalmának működésére is. Az 1960 tavaszán indított expedíció ugyanis a Kínai Népköztársaság dicsőségét volt hivatott hirdetni, nem csoda hát, ha mindent beleadtak a siker érdekében. A Wang Fu-chou, Chu Yin-hua, Konbu és Liu Lien-man alkotta csapat két évig szovjet hegymászók segítségével sajátította el a magashegyi mászás technikáját. A 214 főből álló expedíció tagjai minden támogatást megkaptak, beleértve a 700.000 dollár értékben vásárolt hegymászó felszerelést. Hónapokig csak a táborlánc kiépítésén dolgoztak, ami a tragédiákat sem nélkülözte, csak a 8500 méteren lévő tábor felállítása során ötven hegymászó szenvedett fagyási sérülést. A pekingi központból érkező üzenet azonban továbbra is így szólt: „Feljutni a csúcsra, bármi áron is!” A négy főből álló csúcsmászó csapat végül május 24-én reggel 9-kor indult a meghódítani a hegytetőt. Lien-man négyszer zuhant vissza egy háromméteres, függőleges tábláról. Végül egy ügyes csellel aztán sikerült továbbjutniuk. Ám ekkorra Lien-man annyira kimerült, hogy 8700 méternél megállt. Hárman kúsztak tovább a sötét éjszakában a csúcs felé. 8800 méternél kifogyott az oxigénjük, de nem fordultak vissza, és végül május 25-én hajnali 4:20-kor az északi oldalon felértek a Csomolungma csúcsára. Ám, éjszaka lévén, fotóval nem tudták bizonyítani a csúcs meghódítását, otthagyták Mao Ce-tung 20 cm magas mellszobrát, és egy papírfecnire írt üzenetet, majd megkezdték a leereszkedést. Az expedíciót ugyan mind a négyen túlélték, de Chu Yin-hua tíz lábujját és jobb keze mutatóujját amputálni kellett fagyás miatt. A Mao-mellszobrot a három évvel később feljutó amerikai csapat nem találta meg, és mivel a korabeli kínai tudósítások is erősen pártpropagandával átitatottak voltak, a nyugati hegymászók el sem hitték a kínaiak szavát. Csak évtizedekkel később, a négy kínai hegymászóval folytatott interjúk eredményeként fogadta el a nemzetközi hegymászó közösség a csúcshódítás tényét.

Most a Shanghai Nemzetközi Filmfesztivál bemutatóját követő sajtótájékoztatón Wu Jing arról mesélt a kínai médiának, hogy annak idején ő maga is célul tűzte ki a 6000 méter feletti csúcs megmászását, de megsérült a lába, így vissza kellett fordulnia. „Valójában nem gondoltam, hogy valaha is meg tudnám mászni ezt a hegyet ebben az életben. De hogy a film által képes voltam erre, nagy kincs számomra” – mondta. Wu Jing a forgatás körülményeiről is beszélt, melyen eleinte nehezen viselte a hideget és magassági betegségben szenvedett, így egy időre kénytelen volt visszavonulni az alaptáborba. A nehéz fizikai körülmények elviselésén túl azonban a szerep eljátszásához mentálisan is fel kellett készülnie: “Fontos volt átélni, milyen nehéz volt ezeknek a hegymászóknak, és azt megérteni, hogy a félelmükkel együtt ők hogy látták ezt a csúcsot”.

A The Climbers szeptember 30-án kerül bemutatásra a kínai National Day alkalmából, így a világ is csak ezt követően ismerheti meg a négy csúcstámadó heroikus történetét.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com