Hírek

Holnap nyitja kapuját a Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál Szegeden

Kedden kezdődik a 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A fesztivált immár harmadik alkalommal azzal a szándékkal szervezték meg, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja.
Az operatőri munkát a középpontba helyező fesztiválon három kategóriában – nagyjátékfilm, kisjátékfilm és kísérleti film – versenyeznek az alkotások. Az idei seregszemlére több mint háromszáz alkotást neveztek, az előzsűri a versenyprogramba kilenc nagyjátékfilmet, 23 kisjátékfilmet és kilenc kísérleti filmet válogatott be. A fődíjasról és a kategóriagyőztesekről a Szabó Gábor – az egyetlen, Zsigmond Vilmos rendezte film (Tékozló apa, 1991) operatőre – vezette zsűri dönt.
Emellett változatos kísérőprogramok is várják az érdeklődőket. Az Aprófeszten gyerekeknek szóló alkotásokat vetítenek, többek között a Kecskeméti Animációs Filmstúdió munkáiból. Az Oscar lépcsőjén programban filmes elismerés közelébe jutott alkotásokat mutatnak be, és válogatnak a Palicsi Európai Filmfesztivál programjából is. A szakmai programok közül nagy érdeklődés övezi a tavaly elhunyt holland operatőr, Robby Müller életéről készült dokumentumfilm magyarországi premierjét, melyet kerekasztal-beszélgetés követ.

A fesztivált a Széchenyi téren ingyenes vetítések kísérik, az itt bemutatott alkotások közül minden bizonnyal a legnagyobb érdeklődés Bacsó Péter A tanú  című filmje eredeti, cenzúrázatlan, restaurált változatának hazai bemutatóját övezi majd.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés