Hírek

Michael Palint, a Monty Python csoport tagját lovaggá ütötték

Vilmos herceg ütötte lovaggá Michael Palint, a Monty Python csoport tagját, a Brian élete és a Gyalog galopp színészét.

A Monty Python-csoportot 1969-ben alapította öt brit író-színész: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones,  Michael Palin és egy amerikai animátor Terry Gilliam. Sorozatuk, a 45 részes, egyenként félórás Monty Python’s Flying Circus először 1969 őszén került adásba. Turnék sorozata, négy film, több album, egy musical, számos könyv és számítógépes játék kötődik hozzájuk, de a csoport tagjai önállóan is elismert művészekké váltak.

Michael Palin lovaggá ütése alkalmából sem hagyhatta ki a poénkodást, azt nyilatkozta, hogy a Monty Python csoport tagjai közül ő lesz az egyetlen, akit lovaggá ütnek. Korábban a csoport másik tagját, John Cleese-t 1996-ban és 1999-ben is lovaggá akarták ütni, ám ő mindkét alkalommal visszautasította. A csapatból Terry Gilliam, Eric Idle és Terry Jones jöhetnek még szóba a későbbiekben, mivel Graham Chapman, a hatodik tag 1989-ben meghalt.

Az Angliában 1969-ben útjára indult sorozat Magyarországra a kilencvenes évek közepén jutott el.  Az alkotók három feltételhez kötötték a játszását: nem lehet semmit kivágni a műsorból, nem lehet reklámmal megszakítani, és a külföldi tévétársaságok számára nem engedélyezték a sorozat szinkronizálását, kizárólag feliratosan kerülhetett adásba. A magyar fordítást Galla Miklós készítette, s mivel a szinkron tiltását a társulat egyes esetekben feloldotta, így készült német és japán szinkron, valamint a sorozat 2007-es DVD-kiadásához magyar hang is.

Michael Palin a királynő elismerését nemcsak a Monty Python sikeréért érdemelte ki, hanem írói pályafutásáért és útifilmes munkáiért. Palin a BBC-vel közösen számos országról készített sikeres dokumentumfilmet, így a Csendes-óceán partvidékéről, a Szaharáról, a Himalájáról, de Észak-Koreába is eljutott, és bemutatta a nézőknek Magyarországot is. A BBC által szponzorált 80 nap alatt a Föld körül Michael Palinnel Verne Gyula regényének főhőse, Phileas Fogg utazásának útvonalát követte. Útifilmjeinek köszönhetően Palin az Egyesült Királyság egyik legközismertebb személyiségévé vált, melyben közrejátszhatott, hogy Palin alkalmanként utalásokat tesz a Monty Python-csoporttal elért korábbi sikereire is, és a különféle kultúrák bemutatását gyakran sajátos, eredeti humorával teszi élvezetesebbé.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya