Hírek

Michael Palint, a Monty Python csoport tagját lovaggá ütötték

Vilmos herceg ütötte lovaggá Michael Palint, a Monty Python csoport tagját, a Brian élete és a Gyalog galopp színészét.

A Monty Python-csoportot 1969-ben alapította öt brit író-színész: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones,  Michael Palin és egy amerikai animátor Terry Gilliam. Sorozatuk, a 45 részes, egyenként félórás Monty Python’s Flying Circus először 1969 őszén került adásba. Turnék sorozata, négy film, több album, egy musical, számos könyv és számítógépes játék kötődik hozzájuk, de a csoport tagjai önállóan is elismert művészekké váltak.

Michael Palin lovaggá ütése alkalmából sem hagyhatta ki a poénkodást, azt nyilatkozta, hogy a Monty Python csoport tagjai közül ő lesz az egyetlen, akit lovaggá ütnek. Korábban a csoport másik tagját, John Cleese-t 1996-ban és 1999-ben is lovaggá akarták ütni, ám ő mindkét alkalommal visszautasította. A csapatból Terry Gilliam, Eric Idle és Terry Jones jöhetnek még szóba a későbbiekben, mivel Graham Chapman, a hatodik tag 1989-ben meghalt.

Az Angliában 1969-ben útjára indult sorozat Magyarországra a kilencvenes évek közepén jutott el.  Az alkotók három feltételhez kötötték a játszását: nem lehet semmit kivágni a műsorból, nem lehet reklámmal megszakítani, és a külföldi tévétársaságok számára nem engedélyezték a sorozat szinkronizálását, kizárólag feliratosan kerülhetett adásba. A magyar fordítást Galla Miklós készítette, s mivel a szinkron tiltását a társulat egyes esetekben feloldotta, így készült német és japán szinkron, valamint a sorozat 2007-es DVD-kiadásához magyar hang is.

Michael Palin a királynő elismerését nemcsak a Monty Python sikeréért érdemelte ki, hanem írói pályafutásáért és útifilmes munkáiért. Palin a BBC-vel közösen számos országról készített sikeres dokumentumfilmet, így a Csendes-óceán partvidékéről, a Szaharáról, a Himalájáról, de Észak-Koreába is eljutott, és bemutatta a nézőknek Magyarországot is. A BBC által szponzorált 80 nap alatt a Föld körül Michael Palinnel Verne Gyula regényének főhőse, Phileas Fogg utazásának útvonalát követte. Útifilmjeinek köszönhetően Palin az Egyesült Királyság egyik legközismertebb személyiségévé vált, melyben közrejátszhatott, hogy Palin alkalmanként utalásokat tesz a Monty Python-csoporttal elért korábbi sikereire is, és a különféle kultúrák bemutatását gyakran sajátos, eredeti humorával teszi élvezetesebbé.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..