Hírek

Tarr Béla újabb művészeti produkciója a Bécsi Ünnepi Heteken

A menekültválságot célba vevő amszterdami kiállítása után Tarr Béla hajléktalansággal és kirekesztettséggel foglalkozó, Missing People című új művészeti produkciójával mutatkozik be a Bécsi Ünnepi Heteken.

 

„Valójában a filmkészítés olyan, mint a drog. Hiányzik, de erős ember vagyok. Harminc éven át csináltam, de abba kellett hagynom, mert nem akartam ismételni magam, és még kevésbé utánozni valaki mást” – vallotta Tarr a L’Observateur számára adott interjúban. Ha a Film.factory bezárása után filmet ugyan nem is, de a menekült-válság súlyos társadalmi problémájára adott művészi válaszaként egy 11 perces mozgóképet forgatott Tarr Béla, amit január 21. és május 7. között lehetett megtekinteni az amszterdami Eye múzeumban. A Bela Tarr – Till the End of the World  (Tarr Béla – A világ végéig) című kiállítása egy olyan mozgófilm, amely a film, a színházi díszlet és az installáció keresztezéseként fogható fel. A kiállítás Tarr háborús helyszíneken forgatott képeivel, saját filmjeiből – Sátántagó, Werckmeister harmóniákA torinói ló  – vett jelenetekkel és ezekhez kapcsolódó díszletekkel szól a menekültekről és a velük szemben tanúsított bánásmódról egy különleges értelmezési keretbe ágyazottan.

Tarr Béla újabb, Missing People (Hiányzó emberek) című kísérleti alkotása, amelyet a Bécsi Ünnepi Hetek felkérésére hozott létre a fesztivál számára, művészi folytatása az amszterdami kiállításnak. A június 13. és 16. között az osztrák főváros Múzeumi negyedében megtekinthető alkotással Tarr szintén olyan új vizuális formátummal kísérletezik, amely a film, az installáció és a performansz metszéspontjában helyezhető el. Új művészeti produkciójában kétszáz bécsi hajléktalannal dolgozott, alkotásában velük szembesíti a bécsi közönséget. Ez „talán egyfajta vizuális költemény a hiányzó emberekről” – mondta a mostani művéról.
A Bécsi Ünnepi Heteken Tarr Béla emellett június 9-én mesterkurzust is tart az Osztrák Filmmúzeumban Családi tűzfészek című filmjének vetítése után. Június 10-én pedig Jacques Ranciére francia filozófussal és esztétával beszélget a legújabb művészeti projektjéről.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.