Hírek

HUNIWOOD: indul a berlini magyar filmfesztivál

Október 11. és 23. között másodjára ad helyet a német főváros a HUNIWOOD Magyar Filmfesztiválnak, amelyet idén Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmje nyit meg.

Az elmúlt év hazai játék-, dokumentum, rövid- és animációs rövidfilmjeinek legjavát, több mint félszáz művet, felvonultató fesztivál helyszínei a patinás belvárosi BABYLON mozi és a Collegium Hungaricum Berlin épülete. A Collegium Hungaricum Berlin és a SpeakEasy Project Berlin által rendezett filmfesztivál kínálatát a 2017-ben száz éve született Fábri Zoltán rendezőre emlékezve önálló szekció is kiegészíti, amelyben a nemzetközileg is elismert rendező öt digitálisan felújított filmjét mutatják be.

Mundruczó filmje, amely egyedülálló nézőpontot kínál Európa aktuálisan egyik legnagyobb társadalmi problémája, a menekültkérdés és az ezzel kapcsolatos álláspontok vizsgálatára, csak 2018. április 26-án kerül a német mozikba, így a fesztiválvetítés kihagyhatatlan alkalom a Németországban is közismert rendező legújabb művének megismerésére. A fesztivál vendége lesz többek között Jancsó Dávid, a film vágója, aki a fesztivál másnapján a Jupiter holdja készítéséről osztja meg tapasztalatait a közönséggel a film werkanyagaival illusztrálva. A HUNIWOOD a párhuzamosan futó berlini Ake Dikhea? Roma Filmfesztivállal közös eseményen készül a Brazilok című film németországi premierjére, ahol Farkas Franciska a film egyik főszereplője is vendég lesz.

A dokumentumfilmes szekcióban olyan, Magyarországon és nemzetközileg már sikert aratott filmeket tűzünk műsorra, mint az Európa Filmdíjra is esélyes Ultra (Simonyi Balázs, 2017), a Soul Exodus (Bereczki Csaba, 2016), a Mi ez a cirkusz? (Halász Glória, Tiszeker Dániel, 2016). A kategória több filmje, mint a Seb (Nagy Dénes, 2015) vagy a Dizájneren (Horváth Balázs, 2016) kortárs társadalmunk legsúlyosabb, az egyéni létet megkérdőjelező problémáival foglalkozik. Yossi Aviram 2014-es alkotása, A Polgár lányok a világhírű sakkozócsalád életét, Somogyvári Gergő 2016-os Transzduna-sorozata pedig egy dunai szállítóhajó útját követi nyomon. A filmválogatás részeként mutatkoznak be a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Almási Tamás által vezetett dokumentumfilmes MA képzése hallgatóinak munkái is.

Az animációs- és rövidfilmes kategória ugyancsak több németországi premiervetítés színtere – itt mutatkozik be a helyi közönségnek például Wunder Judit Kötelék című alkotása, de ismét látható lesz az idei Berlinálén debütáló Vulkánsziget, Lovrity Kata munkája is. A fesztivál vendégeként jelen lesz Szentpéteri Áron, akinek Láthatatlanul (2017) című kivételes rövidfilmjével szintén először találkozhat a német közönség. Az elmúlt években a közmédia támogatásával készült, nagyobb léptékű animációs munkák közül műsorra kerül a Candide (Kreif Zsuzsanna, 2017) egy epizódja és a Luther Márton élete – Úton az Úr felé (Richly Zsolt, 2017).

A fesztiválon kiemelt programban mutatkoznak be Fábri Zoltán 2017-ben digitálisan felújított filmjei, többek között a Körhinta, az Utószezon, az Édes Anna, valamint az Oscar-díjra jelölt Pál utcai fiúk. Fábri Zoltán idén lenne 100 éves – az évfordulóra a megújult Nemzeti Filmarchívum Fábri filmjeinek nemzetközi hírű magyar operatőrök által kísért 4K felújításával készül. A felújítás izgalmas folyamatáról, az archív filmek nemzetközi terjesztéséről, a megújuló Filmarchívum és a Deutsche Kinemathek együttműködéséről beszélget majd Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója és Martin Koerber, a Deutsche Kinemathek gyűjteményi menedzsere a HUNIWOOD egyik kiemelt eseményén.

A fesztivál kurátorai Imre Loránd Balázs filmrendező, a Speak Easy Project Berlin és a fesztivál társalapítója, valamint Kovács Dániel, a Collegium Hungaricum Berlin programigazgatója. Szakmai kurátorként Bujdosó Bori szakújságíró, filmkritikus, Papp Bojána dokumentumfilm-rendező, valamint Deák Dániel, a daazo.com rövidfilmes portál alapítója, valamint Herczeg Zsófi, a daazo.com munkatársa működtek közre a program összeállításában.

A fesztivál partnerei a Magyar Nemzeti Filmalap és a Magyar Nemzeti Filmarchívum is; a fesztivál a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, illetve a Balassi Intézet támogatásával valósul meg. A vetítések eredeti nyelven, angol felirattal tekinthetők meg, melyek elsősorban Berlin progresszív, nemzetközi közönségét célozzák.

A fesztivál honlapja itt található.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com