Hírek Magazin

Húsz éves az Idétlen időkig – Húsz gondolat Bill Murray kultfilmjéről

groundhog-day2Immár húsz éve, hogy az itthon is kultstátusznak örvendő Idétlen időkig 1993-ban a mozikba került, és Bill Murray kénytelen ugyanazt a február 2-át újra és újra átélni. Ennek tiszteletére a Vulture magazin írója, Chris O’Shea 20 pontban gyűjtötte össze személyes és objektív, hosszabb és rövidebb gondolatait a filmről. A cikkből megtudhatjátok, hogy milyen volt a kapcsolata Murraynek a rendezővel, hogy a nyilatkozatok alapján a Connorst alakító Murray a mi időnk szerint még javában az időhurokban van Punxsutawneyban, és azt, hogy tulajdonképpen mi is az Idétlen időkig univerzális tanulsága.

1. Amikor az Idétlen időkig (Groundhog Day) 1993-ban a mozikba került, nagyrészt pozitív fogadtatásban részesült. Roger Ebert három csillagot adott neki, és azt írta, hogy miközben egyértelműen vígjáték, „alapvető gondolatisága mélyebb is annál.” A New York Times a „szellemességéért” dicsérte, míg a Washington Post „őrülten viccesnek” találta a filmet.

2. Ha rajongunk Bill Murray és Harold Ramis rendező munkásságáért (akik több film mellett a leginkább ismert Szellemirtókban is együtt dolgoztak), akkor az Idétlen időkig keserédes élmény számunkra, mert ez a film jelzi a két alkotó eltávolodásának kezdetét is. Ramis azt állította, hogy Murray ésszerűtlenül és éretlenül játszott a forgatások alatt (hozzá kell tenni azonban, hogy a pletykák szerint Murray házassága épp válságban volt). A The New Yorkernek évekkel később adott interjújában Ramis úgy nyilatkozott, hogy amit akkor Murraynek akart mondani, az pontosan ugyanaz, ahogy a gyerekeinket kezeljük: „Ha el akarsz érni valamit, nem kell hisztizni! Csak mondd, hogy mit szeretnél!” Minden történetnek értelemszerűen két oldala van, de attól függetlenül, hogy mi történt valójában, érvágás, hogy ők ketten már nem dolgoznak együtt.

3. Amikor a háromtagú stáb elhagyja a várost Punxsutawney felé, rossz irányba tartanak. Punxsutawney keletre van Pittsburgh-től, de ők, a jelek szerint, nyugati irányba utaznak.

4. Phil Connors (Murray) egy cinikus, önközpontú meteorológust játszik, aki unja a munkáját, ez a leírás pedig megjeleníti azt, ahogy szerintem a legtöbb meteorológus érez. Mindenki utálja őket, mert nekik van a legkönnyebb munkájuk, amit valaha kitaláltak. Az időjósok egyszerűen csak ránéznek néhány radarképre, és büszkén kijelentik, hogy 20% az esélye valaminek. Ha véletlenül tévednek – és általában így van – csak megvonják a vállukat, és azt mondják: „Ilyen az időjárás! Az egész kiszámíthatatlan!”

5. Ahogy Connors a saját „mormota napjára” reagál, számomra kellőképpen hiteles. Szeretem, ahogy Ramis hagyja Connors gonosz oldalát előtérbe kerülni, amikor főszereplőnk rájön, hogy viselkedésének nem lesznek következményei. Amikor senki sem figyel minket – és kicsi az esélye annak, hogy megfizessünk a rossz cselekedeteinkért – nagy valószínűséggel mit csinálnánk legtöbben? Rossz dolgokat… Például lopnánk a valaha volt legidiótább pénzszállító autó-őröktől. Idővel azonban valószínűleg mindannyian megunnánk ezeket a játékokat, és arra kezdenénk keresni a választ, hogy mit tettünk, ami ebben az időhurkos rémálomban tart minket, ahogy Connors is teszi.

6. A sötét oldal felfedezése közben Connors egyik küldetése, hogy manipulálja és ágyba vigye Nancy Taylort (Marita Geraghty). Az Idétlen időkig bemutatása utáni évben Geraghty Margaretet játszotta a Seinfeld egyik epizódjában, a The Big Saladban. Sajnos ott sem boldogult jobban a színésznő karaktere: Newman azt mondja Jerrynek, azért dobta Margaretet, mert nem találta elég vonzónak.

7. Egy dolog mindig zavart az Idétlen időkigben, mégpedig az, hogy Connors miért nem maradt fenn soha reggel 6-ig. Ez az a pont, ahol február 2-a újra elkezdődik, és a szörnyű I Got You Babe harsogva felkelti. Látjuk, hogy iszik egy kis kávét, utánaküld némi Joltot (energiaital azok számára, akik jobban kedvelik, ha a szívrohamot akkusav ízben és vicces csomagolásban kapják) és eszik egy king-size Snickerst – bármit, amire szüksége van. Ezek alapján azt gondolom, következtethetünk arra, hogy Connors szeretett volna fennmaradni, mindenesetre Ramis egyértelműbbé tehette volna ezt a szándékot.

8. Számtalan emlékezetes karakter fordul elő az Idétlen időkigben, de a kedvencem egyértelműen Ned „Nagyorrú Ned, a Nagyfejű” Ryerson. Ryerson (Stephen Tobolowsky, a par excellence karakterszínész) különösen idegesítő, de amikor Connors behúz neki egyet, majdnem megsajnálod a fickót. Ilyenkor emlékezz arra, ahogy Ryerson Connorsra mutat, nevet és a következőket mondja minden alkalommal, amikor Connors egy kátyúba lép: „Vigyázz az első lépéssel! Az mindig rizikós.” Milyen ember az, aki nevet a másikon, ha vizes lesz a nadrágja szára? Hát olyan, aki megérdemli, hogy behúzzanak neki.

9. Rita (Andie MacDowell), a producer, miközben Connors megpróbálja elcsábítani, azt mondja a férfinak, hogy mindig a világbékére szokta emelni a poharát. Ennyit a hangulatgyilkosságról. A nő ráadásul édes vermutot iszik jéggel, ami egyszerűen csak undorító.

10. Látszik, hogy Murray rendkívül kényelmesen érzi magát a boldogtalan ember szerepében, ezért érthető, hogy a legjobb dialógusok többsége akkor hangzik el, amikor még mindenkivel szemét. Például amikor Ryerson rákérdez, hogy mik a tervei Connorsnak vacsorára, ő azt válaszolja, hogy „Egész mások.” Egy helyen Connors nyersen leráz valakit, miközben azt mondja, „Ne szórakozz velem, malacka!” Connors kedvenc napja is, amit szívesen átélne újra és újra ugyanilyen mesterien kivitelezett. „Jártam egyszer a Virgin-szigeteken” – magyarázza. „Találkoztam egy lánnyal. Homárt ettünk, piña coladat ittunk. Napnyugtakor jókat szeretkeztünk.”

11. Sok bizonytalanság övezi azt, hogy mennyi időt tölt Connors a végtelen időhurokban. Ramis nyilatkozata szerint ez egy tízéves időszakot ölel fel, de aztán mintha meggondolná magát, és már sokkal inkább 30-40 évnyi időintervallumot említ. Egy interjúban Tobolowsky (Ryerson) azt állította, hogy Ramis tízezer évet mondott neki. Véleményem szerint a 30-40 év hitelesnek tekinthető, mert Connorsnak legalább ennyi időre szüksége van ahhoz, hogy minden apró részletet megjegyezzen a városlakókról, megtanuljon zongorázni, és így tovább.

12. Miután Connors belefárad Rita állandó visszautasításaiba, élete leszállóágba kerül. Ez az a pont a filmben, ahol végre szembenéz azzal a ténnyel, hogy nem szereti saját magát. Később sokféle módon próbál öngyilkosságot elkövetni: például lehajt egy szikláról, kenyérpirítót dob a fürdővízébe, egy kamion elé ugrik és kiveti magát egy templom harangtornyából. Ezeken kívül több más módról is listát vezet (például önfelgyújtás), amelyeket azonban nem látunk megtörténni.

13. Connors érdemének tudhatjuk be, hogy annak ellenére, hogy gyűlöli a munkáját, évtizedeken keresztül minden nap feltűnik a Punxsutawney Philről szóló élő tudósításon. Ez aztán a kiváló munkaetika!

14. Ha már a szőrös Philről értekeztünk, a mormoták a mókusfélék családjába tartoznak. Csak, hogy tudjátok.

15. Egy helyi lakos, Debbie, aki meghátrál a szintén helyi lakossal, Freddel való házasság elől, úgy dönt, hogy mégis belemegy a házasságba, miután Connors meggyőzi őket, hogy szeretik egymást. Fredet az a Michael Shannon alakítja, aki manapság sokkal szélesebb körben ismert a Boardwalk Empire-beli ultra-félelmetes Nelson Van Alden megformálása miatt.

16. Nagyon helyes, ahogy Rita egyből beleszeret Connorsba, pedig elvileg csak egy napja ismeri. Már hallom is Rita barátnőit: „Micsoda? De hisz’ éppen csak találkoztál a fickóval! Mi a fene ütött beléd, te lány? Amint visszaérsz Pittsburgh-be, megyünk is ki partyzni.”

17. Az Idétlen időkig egyértelműen egy időutazós mozi. Épp ezért képes Connors megjegyezni az apró részleteket, és olyan képességeket elsajátítani, mint Rachmaninov Rapszódia egy Paganini témára című művét zongorán játszani. Connors egy törött idővonalon él, amikor az óra reggel 6-ot üt, visszaugrik az idővonalon február 2-a ugyanazon pontjára.

18. 1993-ban Bill Murray ugyancsak szerepelt a Veszett kutya és Glória című filmben Robert De Niro és Uma Thurman oldalán. A filmben Murray egy maffiafőnököt alakít, aki éjszaka stand-up comedyvel tölti az idejét. De Niro, a félénk bűnügyi helyszínelő megmenti Murray életét, aki ezért cserébe Thurman „szolgálatainak” élvezetére szeretné rábírni De Nirót. Ez alapján már érthető, miért nem ismerős a Veszett kutya és a Glória cím.

19. Murraynek a GQ-nak nemrégiben adott interjúja alapján a hagyományos komédiákhoz való visszatérésének egyetlen módja az lenne, ha ő maga írhatna egy ilyet. Elég kár, mert visszanézve ezt a filmet, tudatosodik az emberben, hogy milyen tökéletes is Murray a vegytiszta vígjátékokban.

20. És hogy mi az Idétlen időkig tanulsága? Az időutazás megakadályozásának legkönnyebb módja az, ha próbálsz kevésbé bunkó maradni.

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com