Hírek

Idén a legjobb ajándékot a Filmarchívumtól kapjuk

A tavalyi nagysikerű akció után ismét karácsonyi ajándékkal lepi meg a filmszerető közönséget a Magyar Nemzeti Filmarchívum: december 21-től január 4-ig 100 magyar film szabadon elérhető a Filmarchívum Vimeo csatornáján.

Az ünnepi napokban a közönség szabadon élvezheti a Nemzeti Digitalizációs és Filmfelújítási Program közelmúltban született eredményeit, klasszikusokat és kultfilmeket, közönségkedvenceket és újrafelfedezésre váró értékeket éppúgy, mint sosem látott ritkaságokat. A listán 54 rendező 100 filmje szerepel, összesen 4200 percben, a legrégebbi film 1912-ből, a legújabb 1998-ból származik – játék és dokumentumfilmek, animációk egyaránt.

A válogatásban helyet kaptak az idén 85 éves Sára Sándor filmjei: a szocialista kiskirályok harcát megjelenítő Tüske a köröm alatt vagy a hadifogságot túlélők emlékeit feldolgozó Lefegyverzett ellenséges erők. A Fábri Zoltán életmű restaurálásból pedig kevésbé ismert darabok kerülnek sorra, köztük a Dúvad, a Hangyaboly és a Requiem.

Szerepelnek olyan különös csemegék is, mint a hatvanas évek egyik legizgalmasabb krimije, a Hamis Izabella, Zolnay Pál két formabontó, Sebő-zenére forgatott filmje, a Fotográfia és a Sámán vagy Fehér György izzó drámája, a Szenvedély. Olyan mozilegendák mellett, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, a Meteo, a Cha-cha-cha, a Pendragon legenda vagy a Falfúró, lesznek örökzöld vígjátékok is, mint a Hyppolit, a lakáj, a Butaságom története és a Sose halunk meg.

Hyppolit, a lakáj

Az idei válogatásban különös hangsúlyt kap az animáció minden korosztály számára. A nagyfilmek – Jankovics Marcell Sárga tengeralattjárót is idéző János vitéze és Kovásznai György groteszk közérzetrajza, a Habfürdő – mellett a világhírű magyar animációs filmesek rövidfilmjeiből válogatunk. Felújított minőségben nézhetők Rófusz Ferenc, Foky Ottó, Szoboszlay Péter, Vajda Béla, Jankovics Marcell és Kovásznai György kisfilmjei.

Igazi kuriózumot jelentenek Macskássy Gyula és Dargay Attila reklámfilmjei.

A nem fikciós műfajban a magyar dokumentumfilm kiváló alkotóinak – többek között: Almási Tamás, Schiffer Pál, Forgács Péter és Gyarmathy Lívia – kevésbé játszott filmjei szerepelnek.

Sokak érdeklődésére tarthat számot a Budapest-film blokk, retró hangulatú színes felvételekkel a hatvanas évek elejéről. Néhány olyan felfedezés is bemutatásra kerül, amelyek 100 év után most láthatók először.

A válogatással a nagyközönség bepillanthat az archívum munkájába is. Látható lesz magyar játékfilm gyűjteményünk egyik legkorábbi darabja, az 1912-es Keserű szerelem. Felidézik az első, részben színes nyersanyagra forgatott magyar filmet, Radványi Géza 1941-ben készített A beszélő köntösét is, amelynek 10 perces színes betétje 15 éve a Filmarchívum első kísérlete volt a digitális felújításra.

A teljes lista itt olvasható.

Sajtóközlemény

Podcast

Hirdetés

Hirdetés