Hírek

Idén a moziszékből és a foteledből is megnézheted a legjobb emberjogi dokukat – Jön a 18. Verzió

18. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, amely minden évben elhozza a legjobb és legfontosabb társadalmi kérdéseket bemutató dokumentumfilmeket. Idén pedig a mozikban és online is követheted az eseményt!

November 9-12 között tartják az idei Verziót, amely immáron 18. alkalommal várja a dokumentumfilm kedvelőit: idén mozis és online kínálattal is. A fesztivál közel 60 darab alkotással készül a 2021-es felvonásra, amelyek legnagyobb részét most láthatja majd először a hazai közönség.

A Verzió filmjei a budapesti mozikban, valamint öt vidéki városban és online is megtekinthetőek lesznek idén.

A rangos filmes esemény nyitánya Kőrösi Máté Dívák című alkotása lesz, amely az HBO égisze alatt készült el. Kőrösi korábban számos rövid dokumentumfilmen dolgozott már, első egészestés alkotása pedig három budapesti lány életébe nyújt majd betekintést. Az előzetest alább tudjátok megnézni.

A fesztivál idén is olyan válogatással érkezik majd, amelyben nagy hangsúlyt kapnak a társadalmi kérdéseket, a világ változásait és az emberi történeteket a központba helyező filmek. Ahogy a fesztivál igazgatója, Sarkisova Oxana fogalmaz:

Az idei év Verziójának “a valóság rétegei” jelmondatot választottuk. Hiszünk abban, hogy a dokumentumfilmek által hozott különböző látásmódok és tapasztalások segítenek minket abban, hogy minél többet fel tudjunk fedezni a körülöttünk lévő világból. A mindennapokban nagyon sok hírt fogyasztunk, mégis a legtöbbször felszínesen érnek minket ezek a hatások. A fesztivál idei filmjei segítenek elmerülni egy-egy témában, és emberi történetek által megismerni komplex folyamatokat.

A 18. Verzió ezúttal is elhozza a nemzetközi és a magyar dokumentumfilmek krémjét: a versenyprogram a nemzetközi, a diák-, az előfilmes, illetve a magyar alkotásokat vonultatja majd fel. Az Antropocén szekció a környezetet ülteti a fókuszba, bemutatva, hogy az emberi milyen hatással is van a természetre.

A Parrhesia: Az igazság ideje szekció olyan fiatalokat mutat majd be, akik egy jobb jövőért, egy jobb hazáért küzdenek az élet különböző területein. Az Elmerülés kínálatában bemutatott filmek a mentális egészség tematikáját vesézik ki, míg a Képkereső szekció keretében olyan filmeket láthatunk, amelyek a képek és kamerák hatalmáról és történetmesélő képességéről szólnak.

A fesztivál részletes programja október közepétől érhető majd el.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com