Hírek

Idén ezek a legjobb emberi jogi dokumentumfilmek – átadták a Verzió Filmfesztivál díjait

Kis-Palesztina-Napló-egy-ostrom-alatt-álló-városból-Verzió

A 19. Verzió Filmfesztivál égető témái közül három zsűri választotta ki a legjobbakat, amelyeket még szerdáig elcsíphetünk a mozikban is.

Szombaton az ünnepélyes ceremónián átadták a 19. Verzió Filmfesztivál díjait. A fesztivál idei mottója az „égető témák” volt és a tűz metaforája az egész fesztivált átjárta. A háborúk, az áldozatok növekvő száma, a menekültek, az elmélyülő energiaválság, de a klímaváltozás ijesztő következményei is tükröződtek az idei filmfelhozatalban.

A három zsűri három fődíjat és két különdíjat adott át, valamint a közönség is kiválasztotta a neki leginkább tetsző dokumentumfilmet. A fesztivál nemzetközi versenyprogramjának filmjeit a Verzió felhívására jelentkezett, verseny alapon kiválasztott öt nemzetközi hallgatóból álló Diákzsűri (Amina Ghazouani, Ramona Aristide, María Belén Soriano, Mucsi Blanka és Nagy Márk) vitatta meg és értékelte.

A 19. Verzió Legjobb emberi jogi dokumentumfilm díját Kis Palesztina – napló egy ostrom alatt álló városból című alkotás kapta.

A film naplóként követi nyomon a civilek életét Damaszkusz egyik kerületében a szíriai rezsim brutális ostroma alatt. A zsűri egy különdíjat is átadott a nemzetközi versenyben a Túl a traumán című film alkotóinak. A filmkészítők három éven keresztül követtek három nőt, akik a horvát függetlenségi háború idején szexuális erőszakot éltek túl.

A Diák- és elsőfilmes versenyt egy nemzetközi zsűri értékelte, melynek tagjai Yuliia Kovalenko filmkritikus és a kijevi Docudays UA IHRDFF programszervezője, Anna Ladinig az IFFI Innsbrucki Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és Révész Bálint filmrendező, producer. A nyertes film Jan-Christoph Gockel filmje A forradalom felfalja gyermekeit! című alkotás lett. A fikcióval elegyítő, mockumentary-ban, egy színházi rendező társulatával Burkina Fasóba utazik, ahol belekeverednek az éppen kitörő forradalomba.

A-döntés-Verzió
Ugrin Julianna és Vízkelety Márton: A döntés

A Magyar verseny filmjeit értékelő zsűri tagjai Boronyák Rita filmkritikus, Frederik Nicolai díjnyertes belga dokumentumfilm-producer, és Jannik Splidsboel dán filmrendező voltak.

A Legjobb magyar dokumentumfilm díját A döntés című filmnek ítélték.

Vízkelety Márton és Ugrin Julianna filmje Murakeresztúr plébánosának, Róbert atyának a döntését mutatja be. Az atya történetén keresztül feltárul az a rendszerszintű jelenség, amely világszerte állít nyomasztó dilemma elé papokat. A zsűri külön díjazta Dér Asia A magunk módjára üvölteni című filmjét, amely Kassák élettörténetének optikáján keresztül követi végig olyan kortárs közép-európai művészek sorsát, akik szintén a helyüket keresik a világban a politikai ideológiákkal szemben.

A közönségdíjat Matt Sarnecki Egy újságíró meggyilkolása című filmje kapta, amely Ján Kuciak, szlovák újságíró 2018-as meggyilkolásának körülményeiről szól. A brutális merénylet hírére a kommunizmus bukása óta nem tapasztalt tiltakozások kezdődtek Szlovákiában. A fesztiválon több film is a csorbuló sajtószabadságról szól, amiről a Filmtekercs is beszámolt: Három dokumentumfilm a sajtószabadság eltiprásáról.

A Verzió a mozikban szerdáig folytatódik, valamint hétfőtől a legtöbb film elérhető a fesztivál online felületén, ahol vasárnap, november 20-ig lehet filmeket kölcsönözni.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com