Hírek

Idén is ezer fölött a BuSho Fesztiválra nevezett rövidfilmek száma

BUSHO_logo_2015Miután hátrahagyta első évtizedét a BuSho (Budapest Short), az újrakezdés örömére a nevezések száma ismét átlépte az ezret! Idén 77 országból neveztek rövidfilmeket a fesztiválra – a legtöbb nevezés most is Spanyolországból érkezett, a magyarok éppen megcsípték a harmadik helyet az amerikaiak elől. Ráadásul a modern kor kihívásainak megfelelően beindított online platformok történetében első alkalommal a saját nevezési felületen érkezett a legtöbb nevezés. Az előválogatás május végén zárul, addig pedig lehet jelentkezni a BuSho közreműködésével szervezett, hatnapos filmes kurzusra Tímár Péterrel

A 11. alkalommal meghirdetett felhívásra összesen 1143 nevezés érkezett, mely kísértetiesen egyezik a tavalyi nevezések számával. Az országonkénti megoszlásban a hosszú évek tapasztalatai alapján nincsenek igazán nagy meglepetések, érdekességek viszont annál inkább. Idén 77 országból érkeztek rövidfilmek Budapestre, ezek között olyan kuriózumokra bukkanhatunk, mint Azerbajdzsán, Bahrein, Bolívia, Elefántcsontpart, Haiti, Irak, Nepál vagy éppen Katar. A dobogó legfelső fokán szokás szerint a spanyolok trónolnak 205 nevezéssel, az ezüstérmesek ismét a németek 121 alkotással, és a harmadik helyen – épphogy megelőzve a briteket (68) és az amerikaiakat (71) – nagy örömünkre Magyarország végzett.

Évek óta Európa szinte minden szegletéből figyelemmel kísérik a BuSho fesztivált, ezúttal Skandináviából is szép számmal neveztek, de kiugrónak számít az osztrákok 25, a svájciak 28 és a belgák 32 nevezése is.
Kategóriánkénti bontásban szokás szerint a fikciók voltak túlsúlyban az animációk és a kísérleti alkotások előtt. Érkeztek a BuSho fesztiválnál ugyan nem létező, de varázslatos kategóriájú filmek is, mint például az art, a comedy, a drama, a sci-fi, továbbá temérdek dokumentumfilm is.

Az online platformok használatának történetében első alkalommal a BuShonline nevezési felületre érkezett a legtöbb, szám szerint 296 nevezés, a német Reelporton 280, míg a Filmfreeway 227 beérkezett rövidet számlált. Ezek után következik a DataSheets 145 filmmel; ez a felület csupán néhány ügynökség, mint például a német Aug&Ohr vagy a spanyol Freak Cinema alkotásait tartalmazza. A ClickForFest 69, a Movibeta 51, a Festhome 50, végül az Uptofest 25 nevezéssel járult hozzá az idei végeredményhez.

Az ügynökségek, stúdiók, iskolák által nevezett gyűjtőket illetően hamarosan a weboldalunkon egy külön listában tekinthetők meg azok, amelyek közül az idei „Legjobb válogatás” különdíjasa kerül majd ki.

Az előválogató csapat egyébként szinte változatlan: a Rimóczi Laczi-Mag Pista duóhoz csatlakozott programigazgatónk, Mester Ákos, Csüllög Edina mellett egy régi-új BuSho-csapattag, Dér Asia is visszatért, az animátor szekcióban pedig továbbra is a Primanima vezérkara, azaz a Patrovits Tamás-Orosz Annaida duó dönt.

A BuSho további menetrendje szerint május 31-én zárul az előszelektálás, június 20-án hirdetünk verseny- és egyéb vetítési programot, majd augusztus elseje lesz a vetítési kópiák beküldésének határideje, a résztvevők akkreditálásával együtt.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com