Hírek

Idén is izgalmasnak ígérkezik a Múzeumok Őszi Fesztiválja

muzeumok Idén is változatos programokkal várja a közönséget Pest megyében Szentendre, Gödöllő és Vác a Múzeumok Őszi Fesztiválján.

Szentendrén a különleges tárlatvezetések mellett irodalmi és zenés esteket, filmvetítést, beszélgetéseket és kulturális disputát kínál a Ferenczy Múzeumi Centrum, míg a Skanzenben többek között szakmai programokat és konferenciát tartanak.

E hét és a jövő hét péntekjén kortárs írók zenés estje szórakoztatja a közönséget Szentendrén a Ferenczy Múzeumban, míg ezen és a következő szombaton szubjektív tárlatvezetésre várják az érdeklődőket ugyanitt. Rendhagyó műhelyfoglalkozásokat ajánlanak a MűvészetMalomban vasárnap és a Szentendrei Képtárban jövő vasárnap.

A Skanzenben egyebek mellett az ’50-es évek vidéki kultúráját és a forradalom mindennapokra gyakorolt hatását ismerhetik meg a látogatók október 22-én és 23-án, november 13-ig pedig még várja a közönséget a Falusiak málenkij roboton a 2. világháború végén című időszaki kiállítás.

A szakmai programok sorában október 14-én az óvodapedagógusok, tanítók és tanárok a víz és a paraszti élet sokféle kapcsolatát ismerhetik meg, és ugyanekkor kerül sor a hagyományőrző óvodapedagógusok országos találkozójára is, míg november 3-án és 4-én múzeumpedagógiai konferenciát tartanak.

Gödöllőn az utazó múzeum keretében a városi múzeumból az osztálytermekbe kerül ki Ady Endre egyik első kiadású kötete, de megidézik az Ady és Brüll Adél közötti híres-hírhedt kapcsolatot is drámajátékos formában. Október 15-e a Múzeumok Őszi Fesztiválja jegyében telik Gödöllőn. A városi múzeumban bábkészítésre sarkallják az érdeklődőket a Remsey család négy generációját bemutató időszaki kiállításhoz kapcsolódva, míg a mesterségek nyomában járva cipész-, mézesbábos, kovács- és kalapos mesterek inasának lehet állni.

Gödöllői Királyi Kastély
Gödöllői Királyi Kastély

Számos programmal készül a Gödöllői Királyi Kastély is erre a napra, amikor a közönségtől elzárt terekkel ismerkedhetnek meg a látogatók: a padlás- és a bunkertúrák mellett a kastélypark egyetlen megmaradt barokk kori építménye, a Királydombi pavilon is felfedezhető lesz. A kézműves foglalkozások keretében ezen a napon dekoratív ruhaillatosító tölcséreket alkothatnak a vállalkozó kedvűek.

Izgalmas és változatos programokat ajánl a váci Tragor Ignác Múzeum is. Szombaton kulturális kincskeresésre invitálnak, aminek során a résztvevők a város kulturális helyszíneit fedezhetik fel, jövő pénteken pedig a Letűnt korok a Duna mentén című időszaki régészeti kiállításhoz kapcsolódva festett belső tér készül egy Árpád-kori lakóház installációjához.

28-án a Múmiák vaksötétben című program keretében a látogatók elemlámpás tárlatvezetésen vehetnék részt a Memento Mori – Ars Memorandi – Kapuk a múltra kiállításon, november 4-én pedig interaktív módon ismerkedhetnek meg a múzeummal és a tárlatokkal a régészeti kincsvadászat keretében.

Különleges képzőművészeti tárlat lesz látható a geometria jegyében a városháza előtt 28-án, míg 29-én a Pannónia Házban kézműves foglalkozások, táncház és bábjáték keretében elevenítik fel az őszi időszakhoz kötődő népi hagyományokat és szokásokat.

A további programokról az esemény honlapján tájékozódhattok.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés