Hírek

Idén is meghirdeti a Filmalap az Inkubátor Programot

Ismét meghirdeti a pályakezdő rendezők első egészestés animációs, dokumentum- vagy játékfilmje elkészítését támogató pályázatát, az Inkubátor Programot a Magyar Nemzeti Filmalap. Újítás, hogy idén 10 döntős pályázó részesül forgatókönyv-fejlesztési támogatásban – közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

A két évvel ezelőtt indított program célja, hogy támogassa a fiatal filmesek innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozását. A pályázatra diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők jelentkezhetnek, valamint azok a direktorok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek. Filmötlettel (treatment) és rövid szinopszissal lehet jelentkezni, a határidő szeptember 1-je.

A beérkezett pályázatok közül a szakmai zsűri október 1-ig legfeljebb 10 döntős filmtervet választ ki, amelyek idén először mind részesülnek pályázati úton a Filmalap két millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában. Októbertől öt hónap áll az alkotók rendelkezésre a forgatókönyvek elkészítésére, majd a döntősök a március végi Pitch Fórumon mutathatják be projektjüket a szakmai közönség előtt.

Az újítás célja, hogy az alkotók a Pitch Fórumon már forgatókönyvvel rendelkező filmterveket prezentáljanak. A 10 filmterv közül végül legfeljebb hármat a zsűri és további kettőt a meghívott közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki – olvasható a közleményben.

A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 60 millió, a dokumentumfilmeknél 20 millió, az animációs filmeknél pedig 80 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotók emellett a filmkészítéshez igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását is.

Mint írják, az Inkubátor Program első nyertesei már nekiláttak filmjük megvalósításának. Vékes Csaba már leforgatta a Hetedik alabárdos című vígjátékát, Szilágyi Zsófia Egy nap című hiperrealista filmjét és Csuja László egy magának csecsemőt lopó magányos nőről szóló, Virágvölgy című road movie-ját.

Jelenleg is forog Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke című dokumentumfilmje egy Magyarországra került szomáliai menekült lány hétköznapi küzdelmeiről. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című sci-fi animációja is készül, amely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki – áll a közleményben.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com