Hírek

Igaz pillanatok – Cseh filmek az Örökmozgóban

Cseh filmnapok

Cseh filmnapokAz Örökmozgó egyedi vetítési alkalmain az Olthatatlan mellett a kétezres és a kilencvenes évek fiatal cseh nemzedékének nemcsak a valódit, hanem az igazat kereső alkotóitól mutatnak be néhány, hazánkban ritkán látható fontos filmet, 2014. március 16-18. között.

1968 augusztusának tragédiája nem csupán a politikai klímát változtatta meg Csehországban (és az egész egykori Csehszlovákiában), hanem a társadalom és az egyén gondolkodását és reflexeit is. A kataklizma után – amit az Olthatatlan című HBO-trilógia mutat be Jan Palach alakján keresztül – a cseh filmesek még a korábbinál is erőteljesebben fordultak a hétköznapok felé.

A kesernyés, édes-bús hangulat, az élet apró örömeit gyakran sajátos látószögből bemutató alkotások nemcsak a ’68-as generációt jellemzik, hanem „fiaikat”, a rendszerváltás után induló cseh filmes nemzedéket is, pl. Jan Svěrákot, vagy a fiatal cseh filmesek másik jeles képviselőjét, az ezredforduló táján elhallgató Saša Gedeont, aki a rendezvény vendége lesz. A két jelentős film után évek óta visszavonult rendezővel a szintén két kiváló filmmel, számos magyar és nemzetközi elismeréssel rendelkező és szintén évek óta nem forgató magyar rendező Bollók Csaba (Észak, észak; Iszka utazása) beszélget. A mozi reméli, hogy ez a pár nap méltó előfutára lesz egy nagyobb szabású cseh-magyar filmes rendezvénynek.

 

Március 16. 16.30

Agnieszka Holland: Olthatatlan, cseh, 2013, mb, 234’
Forgatókönyvíró: Štěpán Hulík
Fényképezte: Rafal Paradowski, Martin Štrba
Szereplők: Tatiana Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Vojtěch Kotek

Az HBO mozicsatorna számára minisorozatot forgatott Agnieszka Holland, a világhírű lengyel rendező a csehszlovák történelem meghatározó pillanatáról. A trilógia a diák Jan Palachnak állít emléket, aki a szovjet megszállás elleni tiltakozásul 1969-ben felgyújtotta magát. A történteket a fiatal ügyvédnő, Dagmar Burešová szemszögéből látjuk, aki a fiú családját védi, amely a bíróság előtt csap össze a kommunista rendszer képviselőivel. Jan Palach története olyan örök értékekről szól, mint az igazság, a becsület és a bátorság. A szabadságért való kiállásról, a megingathatatlan erkölcsi elvekről és az önfeláldozásról, arról, hogyha kell, az ember életét adja a hazájáért. Áldozata nem volt hiábavaló. Húsz esztendővel később Palach halálának évfordulója generálta azokat a diákmegmozdulásokat, amelyek Csehszlovákiában megnyitották az utat a totalitárius rendszer bukása felé.

Jegyár: 600 Ft.

Cseh filmnapok

Március 17. 18.00

Jan Svěrák: CsereüvegekVratné lahve, cseh, 2007, mf/cseh hang, 100’
Forgatókönyvíró: Zdeněk Svěrák
Fénykepezte: Vladimír Smutný
Szereplők: Zdeněk Svěrák, Daniela Kolářová, Pavel Landovský, Tatiana Vilhelmová

Jegyár: 990 Ft.

Cseh filmnapok

Bollók Csaba ajánlása Saša Gedeon filmjeihez

„Tavaly nyáron Prágában találkoztam Ana Geislerovával, a csehek vörös hajú angyali-démoni színésznőjével, aki éppen Hřebejkkel forgatott egy filmet. A soron következőt, hiszen a Menzel-utódnak kikiáltott rendező évente többet is rendez, a mennyiségből kifolyólag változó színvonalon. Anát nem is erről az aktuális munkáról, hanem arról kérdeztem, hogy mit tud Saša Gedeonról, az ezredforduló kedvenc, kissé elfelejtett rendezőjéről, aki két kultikus sikerű filmje után (Indián nyár, A félkegyelmű visszatér – Ana Geislerová az utóbbi főszereplője volt) érthetetlen módon felhagyott a filmkészítéssel. És mintha felhők mögül bújt volna elő a Nap, a színésznő arca felderült, és a sóhajtásából éreztem, mennyire szeretné, ha újra forgathatna vele.”

Március 17. 20.00

Saša Gedeon: Indián nyárIndiánské léto, cseh, 1995, hb/cseh hang, eng.subt., 65’
Forgatókönyvíró: Saša Gedeon
Fényképezte: Miloš Kabyl
Szereplők: Tatiana Vilhelmová, Klára Issová, Robert Štěpánek, Jiří Ployhar

Jegyár: 990 Ft.

Március 18. 20.00

Sasa Gedeon: A Félkegyelmű visszatérNávrat idiota, cseh, 1999, hb/cseh hang, eng.subt., 100’
Forgatókönyvíró: Saša Gedeon (Dosztojevszkij: A félkegyelmű c. regénye alapján)
Fényképezte: Štěpán Kučera
Szereplők: Pavel Liška, Anna Geislerová, Tatiana Vilhelmová, Jiří Langmajer

Saša Gedeon második játékfilmjét Dosztojevszkij A félkegyelmű című műve ihlette. A film után Bollók Csaba rendező beszélget a film rendezőjével és forgatókönyvírójával.

Jegyár: 990 Ft.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com