Hírek

Igazak-e a Woody Allent ért szexuális visszaélés vádak? – Allen v. Farrow előzetes

Ahogy Hollywood-ból érkeznek az újabbnál újabb szexuális visszaélésekről szóló hírek, most egy már-már klasszikusnak mondható ügyet vehetünk elő. Nemsokára megjelenik az Allen v. Farrow című, a Woody Allen körüli szexuális zaklatás botrányt taglaló HBO dokumentumfilm. 

Még mielőtt a Harvey Weinstein botrány kirobbant volna, amit aztán olyan prominens színészek, mint Johnny Depp és a legutóbb Armie Hammer bukása követett, volt az a bizonyos hollywood-i botrány. Woody Allen-t 1992-ben azzal vádolta volt élettársa, Mia Farrow színésznő, hogy szexuálisan abuzálta örökbe fogadott lányukat, Dylan-t. Az akkor hét éves kislány állítása bizonyíték nélkül nem volt elég egy komoly jogi ítélethez, és végül nem indítottak pert szexuális erőszakért Allen ellen.

Az eset részletei azért mégis elég ijesztőek, ennek ellenére Allen karrierje szinte semmit sem szenvedett a botránytól.

Odáig ment el csak a dolog, hogy több kollégája, például Kate Winslet és Greta Gerwig is publikusan elítélte a rendező viselkedését. Illetve Timothée Chalemet az Allen rendezte Egy esős nap New Yorkban után egész színészgázsiját eladakozta jótékonysági szervezeteknek, mondván, hogy az eset fényében nem kívánja zsebre tenni fizetését.

A #metoo mozgalom kezdete előtt és után, újra meg újra felbukkant a sztori a médiában. Allen leghangosabb támadója talán Ronan Farrow, Dylan testvére, aki újságíróként a Weinstein körüli botrány kirobbantásában is részt vett. Ronan, Dylan és anyjuk, Mia Farrow is szerepelnek majd az HBO legújabb négy részes dokumentumfilmjében, írja a Variety.

A régi felvételeket, rendőrségi jelentéseket, bizonyítékokat bemutató film mélyére ás a történetnek, hogy megtudja, mi történt pontosan, és hogyan hatott az eset a család életére.

A dokumentumfilm nemcsak a szexuális abúzus vádját taglalja, de Allen és Mia Farrow viharosba fordult kapcsolatát is. A színésznő a rendező 13 filmjében szerepelt, még mielőtt elromlott viszonyuk. Az Allen v. Farrow címet viselő film pedig azt is körbe járja, miként (és miként nem) hatott a botrány Allen karrierjére, és hogyan változhat meg valaki művészi megítélése ilyen súlyos vádak kiderülése után. A film készítői, Kirby Dick and Amy Ziering rutinosak a témában, legutóbbi közös munkájuk az On the record is idevág. Ebben a dokumentumfilmben egy hip-hop mogul szexuális visszaéléseinek hosszú történetét mutatják be.

Az Allen v. Farrow február 21-én jelenik meg az HBO-n.

Takács Janka

Janka a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán végzett, marketinges szakemberként dolgozik. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com