Hírek

Így búcsúznak a színészlegendától, Törőcsik Maritól

Törőcsik Mari

Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és Nemzet Művésze régóta tartó betegség után, 86. életévében hunyt el, halálhíre megrázta az egész országot. Ahogyan a Nemzeti Színház közleménye írta: Törőcsik Mari személyében a magyar színházművészet pótolhatatlan egyéniségét gyászoljuk. A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt a mai nap során rengetegen búcsúztatják, köztük művészek, barátok, családtagok, politikusok, közéleti személyiségek.

Jordán Tamás, aki pár napja még meglátogatta a színésznőt, a következő szavakkal emlékezett meg kolléganőjéről és barátjáról: „Annak, aki komolyan veszi, hogy ő a példaképe, hogy olyan szeretne lenni, mint ő, annak »csupán« annyi a dolga, hogy legyen tehetséges, zseniális, kiváló. Hozzátette:

„Nem születik több Törőcsik Mari”.

A színésznő volt férje, Bodrogi Gyula az Indexnek azt nyilatkozta: „Ez a világ legtermészetesebb dolga, de amikor megtörténik, valahogy mégsem tudja elhinni az ember. Emlékszem, milyen volt fiatalon, amikor egy pillanat alatt érkezett el számára a világsiker. Éppen csak beiratkozott a főiskolára, és a következő pillanatban már az egész világ ismerte a Körhinta miatt.”

A Törőcsik Marit búcsúztató szavak és képek a közösségi médiát is elárasztották. Geszti Péter saját közösségi oldalán köszönt el a színésznőtől, bejegyzését a következő szavakkal kezdte: „Vannak emberek, akik nélkül nem létezik magyar kultúra. Törőcsik Mari közéjük tartozik. Direkt nem használok múlt időt, pedig ma – fájdalmas leírni – meghalt.”

A színésznőt búcsúztató üzenetek nagy része – az iránta való tisztelgés mellett – főként személyes jellegűek. Tarján Zsófi, a Honeybeast énekesnője például így búcsúzott Facebook-oldalán: „Drága Törőcsik Mari! Mennyit reggeliztünk együtt régen, Egerben, gyerekkoromban, mennyi tanácsot kaptam tőle! Anyáék akkoriban ott játszottak, minden reggelinél átbeszéltük Marival az élet dolgait, így hívtam, anya Mariskának. Mindig optimista volt, vitális és jókedvű. Azt mondta “Zsófi, veled szigorú vagyok, mert szeretlek”! Csak később fogtam fel, ki is ő, mekkora legenda, nincs rá szó, tényleg nincsen. Míg élek nem felejtem el azokat időket! Nyugodj békében!”

Koncz Zsuzsa pedig a következőket írta: „Gyerekkorom családi legendáriumának hőse, a magyar színjátszás óriása volt… Mari drága, hiányozni fogsz… Jó utat…”. Kárász Róbert szintén egy személyes, közös emlék felidézésével köszönt el Törőcsiktől, ahogyan Ónodi Eszter is, aki egy közös képet osztott meg a színésznővel, amely alá azt írta: „…Nagy ajándék a sorstól, hogy ismerhettelek.”

Vecsei H. Miklós, aki többször együtt játszott Törőcsik Marival, a következő sorokat írta Facebook-bejegyzésében egy közös kép kíséretében: „Amikor negyedjére nem ismert meg, azt mondta, hogy ötödjére megkérhetem a kezét. Így is történt, 7 éve a Nemzeti büféjében. Le kellett térdelnem elé, és akkor – mint mindig – elmesélte, hogy még Truffaut is letérdelt elé (…)”

Járai Máté és felesége, Járai Kíra is búcsúzott a színésznőtől közösségi oldalán: mindketten nagymamájukként tekintettek rá. Akárcsak Nagy Ervin, aki ezt írta egy közös képük alá: „Elment a harmadik nagymamám is…”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kíra Járai (@jaraikira)

Saját közösségi oldalán emlékeztek meg róla politikusok is: Karácsony Gergely színészkirálynőnek nevezte a Nemzet Színészét; Gyurcsány Ferenc a nagy generáció egyik legnagyobbjának titulálta Törőcsik Marit, Orbán Viktor pedig a következő mondattal köszönt el: „Drága Mari! Elment hát. Repültünk, Mari, repültünk! Isten Önnel!”

A Nemzeti Filmintézet a színésznő előtti tisztelgés gyanánt saját streamingplatformján, a Filmión ingyenesen elérhetővé tesz szerda éjfélig három filmet Törőcsik Mari főszereplésével: az Édes Annát, a Teketóriát és a Szamárköhögést.

Törőcsik Mari a 80. születésnapján azt mondta: “Nekem szép és gazdag életem volt, az Isten a tenyerén hordozott”.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés