Hírek

Íme a 2024-es Berlinale nyertesei

Befejeződött az egyik legfontosabb filmes seregszemle: kiosztották a 2024-es Berlinale díjait. Lássuk, kik vihették haza a medveszobrokat idén.

Tegnap ért véget a 74. Berlinale, a legrangosabb filmes díjkiosztók egyike. Idén ismét egy dokumentumfilm vitte el a Arany Medvét. A Dahomey című alkotásért Mati Diop filmkészítő kapta a fődíjat. A francia-szenegáli alkotó egy volt Nyugat-Afrikai királyság, Dahomey történelmét ültette a filmvászonra ókori műkincsek köré építve azt. Az Ezüst Medve Martin Gschlachtnál landolt, akit a The Devil’s Bath című film készítésében nyújtott szerepe miatt díjaztak.

A legjobb rendező díját Nelson Carlos De Los Santos Arias hozta el a Pepe című filmért, míg a legjobb forgatókönyv a Dying-é lett, a díj pedig Matthias Glasner német alkotóhoz került. A Berlinale 2021 óta nem szedi külön a színészi alakításokat, azaz nincsen külön kategória férfi és női alkotóknak.

Így a 2024-es Berlinale legjobb színésze Sebastian Stan lett, míg a legjobb mellékszereplő díját Emily Watson kapta.

Stan az A Different Man című filmben nyújtott alakításáért zsebelte be a díjat. A film egy Edward nevű férfiról szól, aki miután átesik egy komoly plasztikai műtéten, teljesen egy színész rabjává válik. Utóbbi ugyanis az Edward korábbi életéről készült színdarabban magát a férfit alakítja.

Emily Watsont pedig a fesztivált is nyitó Small Things Like These című alkotásért jutalmazták. A filmben Cillian Murphy-é a főszerep, aki a 80-as évek második felében egy kisváros sötét titkait tárja fel.

A díjazottak teljes listáját itt találjátok.

Idén is kijutottunk a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválra és több kivételes és izgalmas filmet is láttunk. Olvassátok el a Berlinale kritikáinkat.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com