Hírek

Íme a legjobb operatőrök – Díjaztak a Zsigmond Vilmos filmfeszten

Szeptember 12-vel zárult az idei Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, ahol az operatőri szakma legjobbjait díjazzák évről-évre: idén a dél-afrikai Knuckle City operatőre, Willie Nel kapta a legjobbnak járó díjat.

Ismét megrendezték az egyik legrangosabb operatőri seregszemlét Szegeden. A nagy múltú Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál 2020-ban is impozáns programmal futott filmeket és alkotókat hozva a világ összes tájáról. A nemzetközi nyertesek között azért magyar díjazottaknak is örülhetünk. A 2016-ban távozó Zsigmond munkásságát ünneplő fesztivál rekord számú nevezéssel jelentkezett idén. 538 alkotásból választották ki azt a 32 filmet, amelyet végül a szegedi Belvárosi Moziban levetítettek.

Keretbe foglalva – Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal

Ahogy a fesztivál zsűrijének elnöke, Szabó Gábor a díjátadon elmondta: “Sokkal több jó film volt a mezőnyben, mint amennyi díjat kapott.” Szabó azt is hozzátette, amit egyébként Zsigmond hosszú pályafutása során is örökösen hirdetett, hogy az operatőri munka mindig csak a film egészének üzenete szempontjából, a rendezői szándék szemszögéből ítélhető meg. A zsűri idén is a leginnovatívabb és legeredetibb operatőri munkákat jutalmazta meg.

A koronavírus miatt persze ez a fesztivál sem zajlott le teljesen a megtervezett mederben: a külföldi alkotók nem utazhattak Szegedre, de sokuk videóüzenetben csatlakozott a fesztiválhoz.

A legjobb operatőrnek járó díjat Willie Nel kapta, aki Jahmil X.T. Qubeka dél-afrikai bokszolós drámáját fényképezte. A Knuckle City egy tavalyi filmdráma, amelyben két fivér készül egy utolsó nagy dobásra, ám a körülmények ellenük fordulnak.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában a német STYX című alkotás operatőre, Benedict Neuenfels győzött. Wolfgang Fischer alkotása egy apró hajón játszódik, így a képi világnak is különösen kreatívnak kellett lennie ahhoz, hogy ne legyen egyhangú és egysíkú a film.

A legjobb kisjátéfilm kategóriában Jairo Iglesias nyert az El Monstruo Invisible című műért, míg a legjobb kísérleti film a Luciana Riso fényképezte Strength lett.

Csoma Sándor rövidfilmje, a Casting két díjjal távozott a gáláról, hiszen az operatőr Balázs István Balázs a kritikus zsűri elismerés mellett a legjobb fiatal operatőr kitüntetést is megkapta. Az alkotás egyébként az idei Magyar Filmdíj ceremóniájáról is díjjal távozott.

Végül, de nem utolsó sorban az idei év életműdíját a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Máthé Tibor kapta, akitől legutóbb A hentes, a kurva és a félszemű, illetve a Jutalomjáték című filmeket láthattuk.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválról és a díjazottakról bővebben a fesztivál hivatalos oldalán olvashattok.

Avatar

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya