Hírek

Íme Cannes Versenyprogramja – ha lett volna idén Cannes Film Fesztivál

Wes Anderson, Viggo Mortensen, Thomas Vinterberg, illetve Steve McQueen kétszer is versenyzett volna Cannes-ban, ha az esemény nem marad el idén.

Szerda este egy francia tévécsatornán jelentette be Thierry Fremaux igazgató és Pierre Lescure elnök azokat a filmeket, amelyek szerepeltek volna a megmérettetésben. Az idei Cannes Film Fesztivál a koronavírus járvány miatt elmaradt, de azok a filmek, amelyeket beválogattak eredetileg a programba, hirdethetik magukat a Cannes 2020-as címkével.

A legrangosabb szekció, a Versenyprogram jelöltjei azért is érdekesek idén, mert két animációs film is szerepel a listában – az egyik a Pixar Lelki ismeretek címre hallgató meséje, a másik pedig Hayao Miyazaki japán animációs rendezőlegenda fiának új filmje, az Aya and the Witch. A legismertebb alkotás Wes Anderson A Francia Kiadása, amelyet hazánkban is sokan vártak. Szintén érdekes, hogy Steve McQueen, a 12 év rabszolgaság és az Éhség rendezője két filmmel is versenyzett volna (Mangrove, Lover’s Rock).

Mint mindig, most is sok a visszatérő figura.

Ismét itt mutatta volna be új filmjét a dán dogma alapítója, Thomas Vinterberg (Another Round), a főszerepet megszokott módon Mads Mikkelsen kapta. Az sem lett volna meglepő, hogy néhány hazai alkotónak gond nélkül sikerült bejutnia a Versenyprogramba, pedig például Francois Ozon esetében nem könnyű felidézni emlékezetes filmet az utóbbi időkből – talán a Summer of 85 más lesz. A másik francia versenyző Maiwenn, ő korábban szintén versenyzett már a francia riviérán, mégpedig Az én szerelmemmel.

Francis Lee az Isten országa után Kate Winslettel és Saoirse Ronannel szállt volna harcba az Arany Pálmáért, míg Viggo Mortensen már rögtön első rendezésével, a Fallinggal meghívót kapott (volna). Ami feltűnő továbbá, az az ázsiai alkotók magas száma: a versenyprogramba Hong Sang-soo, Sang-ho Yeon és Naomi Kawase új filmje is bekerült.

A felsorolt alkotások és a többi szekció filmjei mind megkapják később a világpremiert – csak épp nem Cannes-ban, hanem Torontóban és San Sebastianban. A kanadai és spanyol filmfesztiválok még korábban megállapodtak Cannes-nal, létrehozva egyfajta szövetséget, hogy kölcsönösen kisegítik egymást. A verseny azonban így is elmarad, mivel nincs zsűri, ezért idén nem is osztják ki az Arany Pálmát.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya