Hírek

Íme Cannes Versenyprogramja – ha lett volna idén Cannes Film Fesztivál

francia kiadás
The French Dispatch

Wes Anderson, Viggo Mortensen, Thomas Vinterberg, illetve Steve McQueen kétszer is versenyzett volna Cannes-ban, ha az esemény nem marad el idén.

Szerda este egy francia tévécsatornán jelentette be Thierry Fremaux igazgató és Pierre Lescure elnök azokat a filmeket, amelyek szerepeltek volna a megmérettetésben. Az idei Cannes Film Fesztivál a koronavírus járvány miatt elmaradt, de azok a filmek, amelyeket beválogattak eredetileg a programba, hirdethetik magukat a Cannes 2020-as címkével.

A legrangosabb szekció, a Versenyprogram jelöltjei azért is érdekesek idén, mert két animációs film is szerepel a listában – az egyik a Pixar Lelki ismeretek címre hallgató meséje, a másik pedig Hayao Miyazaki japán animációs rendezőlegenda fiának új filmje, az Aya and the Witch. A legismertebb alkotás Wes Anderson A Francia Kiadása, amelyet hazánkban is sokan vártak. Szintén érdekes, hogy Steve McQueen, a 12 év rabszolgaság és az Éhség rendezője két filmmel is versenyzett volna (Mangrove, Lover’s Rock).

Mint mindig, most is sok a visszatérő figura.

Ismét itt mutatta volna be új filmjét a dán dogma alapítója, Thomas Vinterberg (Another Round), a főszerepet megszokott módon Mads Mikkelsen kapta. Az sem lett volna meglepő, hogy néhány hazai alkotónak gond nélkül sikerült bejutnia a Versenyprogramba, pedig például Francois Ozon esetében nem könnyű felidézni emlékezetes filmet az utóbbi időkből – talán a Summer of 85 más lesz. A másik francia versenyző Maiwenn, ő korábban szintén versenyzett már a francia riviérán, mégpedig Az én szerelmemmel.

Francis Lee az Isten országa után Kate Winslettel és Saoirse Ronannel szállt volna harcba az Arany Pálmáért, míg Viggo Mortensen már rögtön első rendezésével, a Fallinggal meghívót kapott (volna). Ami feltűnő továbbá, az az ázsiai alkotók magas száma: a versenyprogramba Hong Sang-soo, Sang-ho Yeon és Naomi Kawase új filmje is bekerült.

A felsorolt alkotások és a többi szekció filmjei mind megkapják később a világpremiert – csak épp nem Cannes-ban, hanem Torontóban és San Sebastianban. A kanadai és spanyol filmfesztiválok még korábban megállapodtak Cannes-nal, létrehozva egyfajta szövetséget, hogy kölcsönösen kisegítik egymást. A verseny azonban így is elmarad, mivel nincs zsűri, ezért idén nem is osztják ki az Arany Pálmát.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu