Hírek

Cannes 2019: Iñárritu a fesztivál zsűrielnöke

Alejandro González Iñárritu mexikói rendező lesz a 72. Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke. A felkérés a mexikói mozi sikertörténetének újabb csúcspontja.

A 72. Cannes-i Filmfesztivált 2019. május 14-25. között tartják a francia tengerparti városban. A világ top fesztiváljának számító esemény zsűrielnöke ez évben Alejandro González Iñárritu lesz, a Birdman és A visszatérő rendezője. Ez az első alkalom, hogy mexikói rendező áll a fesztivál élén.

Cannes a karrierem kezdete óta fontos számomra” – mondta a rendező. – „Alázattal és izgalommal fogadom azt a hatalmas megtiszteltetést, hogy visszatérhetek a fesztiválra, ezúttal mint a zsűri elnöke. A mozi a világ vérében van és Cannes a dobogó szíve; mi, a zsűri tagjai abban a kivételes helyzetben leszünk, hogy láthatjuk majd filmkészítő társaink kiváló új műveit a világ minden részéről. Ez valódi élvezet és felelősség is egyben, odaadással és szenvedéllyel teszünk neki eleget.

Iñárritu ritkán fogad el zsűritagságot – nyilatkozták a fesztivál vezetői, Pierre Lescure fesztiválelnök és Thierry Frémaux delegált. „Cannes a mozi minden fajtát befogadja, és a Bábel rendezőjének részvétele által most a mexikói mozit fogjuk ünnepelni” – mondták.

Iñárritu zsűrielnöki nevezése

alig pár nappal azután lát napvilágot, hogy honfitársa, Cuarón megnyerte a legjobb rendező Oscar-díját

– jegyzi meg az Indiewire. A 2010-es évek sose látott díjözönt hoztak a mexikói mozinak (legjobb film: 2015. és 2018., legjobb rendező: 2014., 2015., 2016., 2018., 2019; legjobb külföldi film 2019., legjobb operatőr 2014., 2015., 2016., 2019.; legjobb női mellékszereplő 2014.), ennek a sorozatnak egyik koronája Iñárritu cannes-i szerepe.

A fesztivál tavalyi elnöke Cate Blanchett volt, és vezetésével a japán Kore-eda Hirokazu Bolti tolvajok (Shoplifters) című filmjét díjazták az első helyen.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés