Hírek

Independent Spirit Awards-ra jelölték Horvát Lilit

Felkészülés-meghatározatlan-ideig-tartó-együttlétre

Újabb rangos elismerést kapott Horvát Lili és a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre. A 2021-es Film Independent Spirit Awards jelölésével közelebb kerülhet az Oscar-jelölés is?

Az Amerikai Filmintézet díjkiosztója után most az Independent Spirit Awards jelöltjei kerültek napvilágra. Mi pedig boldogan adjuk hírül, hogy Horvát Lili is felkerült a listára.

A magyar Oscar-nevezett Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a legjobb nemzetközi alkotások közé jutott másik négy film mellett.

Ezzel pedig olyan művekkel szállt versenybe, mint a brazil Bacurau, az indiai The Disciple, valamint a Night of the Kings Elefántcsontpartról és a Quo Vadis, Aida? Bosznia-Hercegovinából.

Az 1984-ben alapított díjra eddig mindössze három magyar filmet jelöltek: 1988-ban Szabó István filmjét, a Hanussen-t, 2016-ban a Saul fiát – mely meg is nyerte a díjat -, most pedig Horvát Lili a valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilmjét, melyet január 22-én hatalmas sikerrel mutattak be az Egyesült Államokban, ahol  rengeteg méltató kritikát kapott: „Üdv Alfred Hitchcock! Helló Krzysztof Kieslowski és Franz Kafka! Horvát Lili megszállottságtörténete oly érzéki és részletgazdag, hogy a rejtély megoldását alig bírjuk kivárni.” – írta a The Wall Street Journal. „Magyarország idei Oscar-nevezése egy lassan kibontakozó, kísérteties pszichológiai dráma, mely kiváló színészi játékra épül, és észrevétlenül ragad magával.” – méltatta a filmet a Hollywood Reporter.

Az erős tengerentúli nyitás azért is fontos, mert

február 9-én derül ki, hogy a számos nemzetközi díjjal elismert filmet beválogatják-e az Oscar szűkített listájára.

Hagyományosan az Oscar előtt egy nappal tartják Kaliforniában a független filmesek díjazására megalakult Independent Spirit Awards-ot.

Ha valami úgy néz ki, mint egy kacsa… – Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Horvát Lili alkotása szeptember végén került a magyar mozikba miután Velencében és Torontóban is megjárta a filmfesztiválokat. A filmet már akkor pozitívan fogadta a nemzetközi sajtó is. Azóta pedig számtalan jelölést és díjat tudhat maga mögött a hazai alkotás. Kérdés persze, hogy mindez elég-e az idén később tartott Oscar-díj nevezéséhez. A végső jelöltek listáját március 15-én publikálják majd. Mi nagyon drukkolunk.

Az idei Independent Spirit Awards további jelöltjeinek teljes listája itt található. A díjkiosztót április 22-én tartják meg.

Cikkünket január 27-én kiegészítettük.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Avatar

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés