Hírek

India cenzúrázza Woody Allent

Blue Jasmine_Woody Allen_Cate BlanchettIndia döntött: a rendező legújabb filmdrámáját nem vetítik a szubkontinensen, ugyanis a rendező nem egyezett bele a cenzúra követelésébe. Nem ez az első eset a szigorúságáról híres rendszerben.

Ugyan Amerikában már július óta látható Woody Allen legújabb drámája, a Blue Jasmine, indiai premierje a hétvégén lett volna esedékes. A filmet harminc indiai filmszínház vetítette volna. Ez azonban már biztosan nem fog bekövetkezni. Az ország törvényei ugyanis annyira szigorúak, hogy betartásukat egyre kevesebb rendező tudja vállalni.

Így volt ez Woody Allennel is, aki nem szeretné, ha filmjének bizonyos részei alatt átsuhanó feliratok terelnék el a nézők figyelmét. A feliratokra azért lenne szükség, mert a Blue Jasmine néhány jelenetében a film szereplői cigarettáznak, és az indiai törvények szerint ezeket a jeleneteket cenzúrázni kellene: azon jelenetek alatt, amelyekben a szereplők ezt a tevékenységet űzik, szöveges felirat figyelmeztetné az indiai nézőket, hogy a dohányzás mennyire káros az egészségre.

A produkció indiai forgalmazója szerint Allen azért döntött úgy, hogy nem kíván változtatni a kész filmen, mert a vásznon átfutó feliratok nagy valószínűséggel elvonják a nézők figyelmét a tényleges történetről és annak megértéséről.

Az indiai filmcenzúra egyébként is híres megingathatatlanságáról és szigorúságáról. Ha egy-egy produkció bemutatása akadályba ütközik, gyakran kér változtatást a rendezőtől, aki pedig dönthet afelől, hogy filmjét változtatásokkal ugyan, de vetítsék, vagy ne mutassák be az országban.

Martin Scorsese és David Lynch például szintén nem járul hozzá a változásokhoz: szerintük ezzel tönkreteszik az alkotásaikat. Tavaly David Fincher A tetovált lánya akadt fenn a rostán, végül nem is mutatták be túlzott erőszakossága és meztelen jelenetei miatt. A Központi Filmminősítési Bizottság (Central Board of Film Certification) szerint a meztelen feneket és a pucér melleket megjelenítő jelenetek nem megengedettek Indiában. Finchert arra kérték, hogy fazonírozza át a kifogásolt jeleneteket, ugyanis a film egészével nem volt baja a CBFC-nek, ám a rendező Allenhez hasonlóan érvelt: nemcsak a filmet, de a rendező látásmódját ölnék meg.

A sor pedig csak folytatódik, ugyanis az említett két címen kívül is akad olyan produkció, ami kicsapta a biztosítékot az indiaiaknál. A da Vinci-kód vetítése például azért lett beszüntetve néhány indiai területen, mert vallásos csoportok nemtetszésüket fejezték ki a filmmel kapcsolatban: hol a nyilvános érzelmek kimutatását fájlalták, hol Jézus Krisztus és a keresztények kifogásolható ábrázolását nem tudták elfogadni. Egyes területeken később feloldották a film vetítésére hozott korlátozásokat, máshol viszont a mai napig nem változtattak rajtuk.

A Központi Filmminősítési Bizottság mindazonáltal meglepő lépéseket is tesz. Korábban maga a cenzúra próbált a tabumentesítés ötletével élni, és pornó-mozikat létrehozni (hiszen Indiában a korhatáros filmek vetítése illegális). Lépésüket azzal magyarázták, hogy amit nem tudnak felszámolni, az legalább ellenőrizhető legyen. Ennek fényében sajnálatos, hogy a Blue Jasmine, melynek főszereplője, Cate Blanchett  állítólag már az Oscar-díjra nevezettek között érezheti magát, mégsem hódítja meg a szövetségi köztársaságot.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!