Hírek

Indul a 200 milliós Dargay- és a 20 milliós Escher-pályázat

nmhhElfogadta az animációs filmek készítését támogató Dargay Attila- és az előre nem látható események helyszíni forgatását segítő Escher Károly-pályázat felhívását a médiatanács – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtöki közleményében.

Mint írják, a Magyar Média Mecenatúra keretében kiosztott forrásokból idén 200 millió forint jut az előbbi, 20 millió az utóbbi pályázatra.

Jelezték: a Dargay Attila-pályázaton nemcsak a már korábban támogatott gyermek-, ifjúsági és családi animációs filmsorozatok 13 részes szériákká bővítésére lehet jelentkezni, hanem a korábban már támogatott teljes sorozatok egész estés animációs tévéfilmekké alakítására is; a pályázati felhívás szövegét várhatóan jövő hét végén teszik közzé, a szinopszisok beadási határideje július 21.

A magyar vonatkozású, előre nem látható események helyszíni forgatásaira idén is lehet pályázni: az Escher Károly-pályázat felhívásának jövő heti kibocsátásával összesen 20 millió forint áll a filmkészítők rendelkezésére; egy pályázónak legfeljebb 2 millió forint támogatás ítélhető meg.

A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a támogatott forgatási nyersanyaggal majd érvényesen pályáznak a dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmeknek szóló mecenatúrás pályázaton is.

Arra is emlékeztettek: a médiatanács harmadik éve hirdeti meg a Dargay pályázati lehetőséget, amelyen eddig 20 alkotás, illetve sorozat jutott összesen több mint 460 millió forint támogatáshoz, köztük a Bogyó és Babóca vagy a Boxi-széria. Az Escher-pályázaton a filmkészítők eddig 27 forgatáshoz kaptak összesen 38,5 millió forint támogatást.

Közölték azt is: adatszolgáltatás késedelmes teljesítése miatt a médiatanács – az érintett rádiók méltányossági kérelmét elutasítva – úgy döntött, nem köti meg a rezsipályázaton nyertes médiaszolgáltatók közül kettővel a támogatási szerződést. A pályázat egyik feltétele ugyanis, hogy a médiaszolgáltatóknak már a pályázat benyújtásáig eleget kell tenniük – a pályázatban megjelölt időszakra – a médiatörvény 22. §-ában rögzített, műsorkvótákról szóló adatszolgáltatási kötelezettségüknek, és annak teljesítéséről a pályázók nyilatkozni is kötelesek.

A döntés rámutat arra, hogy a pályázati feltételek bármelyikének hiánya vagy késedelmes teljesítése miatt akár egy már eredetileg támogatásban részesített médiaszolgáltató is eleshet a támogatástól – írják, jelezve, hogy ugyanez érvényes a Magyar Média Mecenatúra program keretében jelenleg is futó, műszaki fejlesztések támogatására kiírt pályázatra is.

Közölték azt is: a testület félmillió forintos díjat ajánlott fel az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója és Morell Mihály tiszteletére idén október 11. és 13. között megrendezendő XVI. Lakiteleki Filmszemle korkép kategóriájában.

Ebben a mezőnyben – amely a szemle hat szekciójának egyike – legfeljebb 52 perces, egy településről készített filmtanulmánnyal, filmszociográfiával lehet jelentkezni; a nevezéseket szeptember 5-ig várják a szervezők – írják.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com