Hírek

Indul a digitális átállás lakossági szakasza

Photo: Balázs Czagány, balazs.czagany@gmail.comA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elindította a digitális átállás lakossági szakaszát, mely során a tető- és szobaantennával fogható analóg televízióadást felváltja a digitális földfelszíni műsorszórás. Az átállás mintegy 500 ezer háztartást érint, és két ütemben valósul meg. A hatóság mindenkinek segít: a rászoruló jogosultaknak beszerzi és beszereli a vételi eszközöket, azoknak pedig, aki maguk oldják meg az átállást, információs honlapot és ingyenesen hívható zöldszámot üzemeltet.

2013 a digitális átállás éve Magyarországon, mely közel akkora előrelépés, mint a fekete-fehérről a színes tévére váltás. A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az eddigi 3 csatorna (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége.

A digitális átállás Magyarországon két ütemben valósul meg. Július 31-én a sárgával jelölt területeken, majd október 31-én a barnával jelzett térségekben.

pic22074Az átállás első sorban azokat érinti, akik előfizetési díj nélkül, szoba- vagy tetőantennával televízióznak és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják. Ezek a tévénézők a hagyományos földfelszíni (analóg) adást veszik, amelyet 2013 folyamán, a jelzett ütemezésben, fokozatosan felvált a korszerű digitális adás, ezért  készülékeiket át kell állítani a digitális vételre.

Ehhez nem kell új televíziókészüléket vásárolni. Egy jelátalakító készülék, más néven set-top-box és ha szükséges, egy új szoba- vagy tetőantenna csatlakoztatásával már mindenki élvezheti a korszerű digitális televíziózás előnyeit, továbbra is előfizetési díj nélkül. A digitális átállás úgy is megoldható, hogy a televíziónéző előfizet egy kábeltelevíziós vagy műholdas szolgáltató csomagjára, vagy választhatja az internetes tévézést is.

Azok számára, akik önerőből nem tudnák az átállást végrehajtani, szociális alapú támogatási rendszer keretében az NMHH beszerzi és beszereli a szükséges dekódert (set-top-box-ot) és antennát, de a jogosultak választhatnak a szolgáltatók által nyújtott támogatott csomagok közül is. Annak eldöntésére, hogy ki jogosult az állami segítségre, a hatóság országos felmérést indít, aminek során személyesen keresik fel az érintetteket. A rászoruló csak abban az esetben kaphat állami támogatást, ha azt hivatalosan is igényli.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberei országos kommunikációs kampánnyal és helyi tájékoztató rendezvényekkel hívják fel az érintettek figyelmét arra, hogy mit kell tenniük a biztonságos átállás érdekében. A hatóság egy internetes honlapon és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődők részére.

Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com