Fókuszban Hírek

Indul az AXN legújabb pszicho-thriller sorozata, a Stalker!

Stalker_ZaklatokFurcsa, névtelen e-mailek, rejtett hívások, lejárató hozzászólások, felhasználói fiókok feltörése, személyiséglopás; csupán néhány példa az online zaklatás eszköztárából. Az AXN legújabb sorozatában a stalkerek bizarr világába nyerünk bepillantást egy zaklatásokkal foglalkozó ügyosztály különös esetein keresztül.

A Gyilkos hajsza alkotóitól szeptemberben egy igazi pszicho-thriller sorozat, a Zaklatók (Stalker) érkezik Magyarországra, amely zaklatásról szóló eseteket mutat be hétről hétre. A Maggie Q (Nikita) és Dylan McDermott (Amerikai Horror Story) nevével fémjelzett sorozatban a mentális zavarokkal küzdő zaklatók minden fajtájából kapunk ízelítőt: az elutasított, a sértett, az intimitást kereső, az inkompetens vagy éppen egy ragadozó esetét izgulhatjuk majd végig.

A média először a 20. századi Amerikában kezdte a hírességeket zaklató megszállott rajongók tevékenységét „stalking”-ként emlegetni. A zaklatás leginkább ott kezdődik, hogy miután azt mondtuk, nem kérünk belőle, az elkövető mégsem hagy fel az adott magatartással – történjen ez bármikor, bármilyen előzmény után. Az egyik leghíresebb eset az volt, amikor a 80-as években John Hinckley merényletet követett el Reagan elnök ellen azért, hogy tettével elkápráztassa Jodie Fostert. Mindezt az után, hogy évekig leveleket írt a színésznőnek, telefonon hívogatta és követte őt.

Sajnos manapság az internetes zaklatás már nemcsak a filmekben, de a hétköznapokban is egyre gyakoribb. A szakértő szerint Magyarországon egyre inkább a fiatalokat érinti ez a fajta bűncselekmény.

Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint a virtuális térben nem mindenki az, akinek kiadja vagy mutatja magát. Az internetes zaklatás áldozatainak életkora az egyre fiatalabb korosztályok irányába tolódik el, mivel ők a legkiszolgáltatottabbak. Tipikus esete, amikor a fiatallal az interneten megismert személy szexuális tartalmú beszélgetést kezdeményez, majd arra kéri őt, hogy küldjön magáról fényképet vagy mutassa meg magát a webkamerán keresztül. Az internetes szexuális zaklatás ilyenkor kezdődhet egy ilyen kép publikussá tételének kilátásba helyezésével, amennyiben a fiatal nem teszi azt, amit a zsaroló követel, amely nem egy esetben végződött az áldozat öngyilkosságával.

A Stalker első évada szeptember 7-től minden szerdán 22:00 órától látható az AXN csatornán. A sorozat előzetese Itt megtekinthető.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés