Hírek

Indul az Európai Egyetemi Filmdíj: a Pázmány is részt vesz

european_film_academy_europai_filmakademiaEurópai Egyetemi Filmdíjat (EUFA) alapított az Európai Filmakadémia (EFA) és a Filmfest Hamburg. Az újonnan alapított elismerést európai egyetemi diákok szavazzák meg és adják át. Magyar egyetem is tagja a hálózatnak.

A kezdeményezés célja egy fiatalabb közönség bevonása az „európaiság” gondolatának terjesztésébe, az európai mozi szellemiségének eljuttatása az egyetemi diákokhoz, valamint a filmek, a filmes oktatás és a vitázás kultúrájának minél szélesebb körű terjesztése – mondta az Európai Filmakadémia.

Az idei első kiadásban tizenhárom európai ország tizenhárom egyeteme vesz részt: Károly Egyetem (Csehország), Université Sorbonne Nouvelle – Paris 3 (Franciaország), Rostock Egyetem (Németország), Égei Egyetem (Görögország), Pázmány Péter Katolikus Egyetem (Magyarország), Dublin City Egyetem (Írország), Udinei Egyetem (Olaszország), Utrecht Egyetem (Hollandia), Lodz Egyetem (Lengyelország), Lisszaboni Egyetem (Portugália), Linnaeus Egyetem (Svédország), Kadir Has Egyetem (Törökország) és a John Moores Egyetem (Egyesült Királyság).

Az EFA 2016-os válogatáslistáin szereplő ötven nagyjátékfilm és tizenöt dokumentumfilm közül választ ki a bizottság öt filmet öt európai országból. Az EUFA nevezést kapott öt film címét október 5-én a Filmfest Hamburg keretén belül hozzák nyilvánosságra.

A bizottság idei tagja Feo Aladag (rendező/Németország), Dagmar Brunow (akadémikus, Linnaeus Egyetem/Svédország), Luis Martinez Lopez (újságíró, EL MUNDO/Spanyolország), Miroszlav Szlabospickij (rendező/Ukrajna) és Patrick Sobelman (producer/Franciaország).

Ezt követően a jelölést kapott filmeket megtekintik és megtárgyalják a kijelölt egyetemi csoportokban, majd valamennyi intézet kiválasztja a kedvencét. A filmeket az egyetemeken kizárólag a résztvevő, 10-15 fős csoportok tekinthetik meg október 5. és december 5. között.

December elején valamennyi egyetem egy-egy főt delegál arra a kétnapos rendezvényre, ahol vezetett viták végén döntenek a végső győztesről. A nyertes film és alkotó kilétére az Európai Filmdíjak átadóján derül fény december 10-én Wroclawban, Európa idei kulturális fővárosában.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..