Hírek

Ingyenes filmfesztiválok a hónap második felében

A Verzió filmfesztivál legsikeresebb filmjeit, illetve díjnyertes azerbajdzsáni alkotásokat mutatnak be az elkövetkező hetekben. A Filmtekercs filmklubja pedig a hónap végén jelentkezik egy skandináv krimivel.

Február 20. és május 28. között lehet megtekinteni a tavaly megtartott 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál nyolc legsikeresebb filmjét ingyenes vetítéseken. A februárban induló programsorozatot kéthetente filmklub keretein belül rendezik meg, helyszínei pedig a Blinken OSA Archívum, valamint a Közép-európai Egyetem. Érdemes felnézni a Filmfesztivál Facebook oldalára is, ugyanis a nyolc film közül egyet a közönség szavazati alapján választanak majd ki. A szavazatokat február 16-ig lehet leadni. A sorozatban látható lesz a Colectív, A létezés eufóriája, a Még mindig forog, Az ügyvéd, a Kiszorítva, a Légszomj, az Apró lelkek és a közönségszavazás nyertese. A vetítéseket szakmai beszélgetések követik a film készítőivel, szakértőkkel, újságírókkal és emberjogi aktivistákkal.

A létezés eufóriája

Az Uránia Nemzeti Filmszínház, valamint az Azerbajdzsáni Köztársaság Nagykövetsége szervezésében kerül megrendezésre február 18. és 22. között az Azerbajdzsáni Filmnapok. A program három helyszínén: Budapesten, Szegeden, illetve Pécsett összesen hét alkotást mutatnak be az elmúlt évek legsikeresebb azerbajdzsáni filmjeiből. Egyes vetítésekre az alkotók személyesen is ellátogatnak. A filmekről, vetítési időpontokról az Uránia honlapján lehet részletesen tájékozódni.

Mindkét programsorozaton ingyenes a részvétel, de regisztrációhoz kötött.

A Filmtekercs havi rendszerességgel megtartott, szintén ingyenesen látogatható filmklubjában február 29-én Mikkel Norgaard skandináv krimijét, a Nyomtalanult lehet majd megtekinteni. Az eseményről bővebben a Filmtekercs Facebook oldalán lehet tájékozódni.

Avatar

Varga Dóra

Varga Dóra jelenleg az ELTE filmtudomány képzésének mester szakos hallgatója. Több éve foglalkozik filmkritikaírással, érdeklődési területe a feminista filmkritika valamint a filmzene elmélete, azok kortárs tendenciái. Különösen kedveli az amerikai függetlenfilmeket, a távol-keleti filmeket, a stop-motion animációkat és az európai művészfilmek bizonyos vonatkozásait.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya