Hírek

Ingyenesen elérhető lesz 4 film holnap a Távmoziban a Trianon 100 eseménysorozat részeként

Olyan filmeket vetítenek, amelyek az első világháború és az azt követő években játszódtak, sőt még Filmhíradót is sugároznak majd június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján.

A Budapest Film Zrt. a Trianon 100 elnevezésű eseménysorozat részeként négy alkotást tesz ingyenesen elérhetővé a film.artmozi.hu oldalon – tudtuk meg az MTI-től. Ez kiegészül még a korszakban játszódó és a korabeli virágzó filmes és színházi életet bemutató Filmhíradóval, ami szintén térítés nélkül látható lesz a honlapon.

A négy film egyike a Nagyapám: Horthy Miklós. A dokumentumfilmben Horthy István, a kormányzó unokája mesél a húszas és harmincas években zajló események hátteréről, amelyek később meghatározták a magyar történelem irányát. A 66 szezon egy szlovák-cseh alkotás, amely dokumentumfilmes eszközökkel mutatja be a történelem viharát egy kassai uszoda 66 éves történetén keresztül.

A legismertebb film a kínálatból Márai Sándor híres regényének, A gyertyák csonkig égnek filmadaptációja, illetve Fekete Ibolyától az Anyám és más futóbolondok a családból c. 2015-ös játékfilm, amely egy család szemszögén keresztül meséli el a 20. századi eseményeket Magyarországon. A vetítések délután 1-kor kezdődnek, és este 8-kor érnek véget, fél 9-től pedig online közönségtalálkozó veszi kezdetét.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya