Hírek

Ingyenesen elérhető lesz 4 film holnap a Távmoziban a Trianon 100 eseménysorozat részeként

Olyan filmeket vetítenek, amelyek az első világháború és az azt követő években játszódtak, sőt még Filmhíradót is sugároznak majd június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján.

A Budapest Film Zrt. a Trianon 100 elnevezésű eseménysorozat részeként négy alkotást tesz ingyenesen elérhetővé a film.artmozi.hu oldalon – tudtuk meg az MTI-től. Ez kiegészül még a korszakban játszódó és a korabeli virágzó filmes és színházi életet bemutató Filmhíradóval, ami szintén térítés nélkül látható lesz a honlapon.

A négy film egyike a Nagyapám: Horthy Miklós. A dokumentumfilmben Horthy István, a kormányzó unokája mesél a húszas és harmincas években zajló események hátteréről, amelyek később meghatározták a magyar történelem irányát. A 66 szezon egy szlovák-cseh alkotás, amely dokumentumfilmes eszközökkel mutatja be a történelem viharát egy kassai uszoda 66 éves történetén keresztül.

A legismertebb film a kínálatból Márai Sándor híres regényének, A gyertyák csonkig égnek filmadaptációja, illetve Fekete Ibolyától az Anyám és más futóbolondok a családból c. 2015-ös játékfilm, amely egy család szemszögén keresztül meséli el a 20. századi eseményeket Magyarországon. A vetítések délután 1-kor kezdődnek, és este 8-kor érnek véget, fél 9-től pedig online közönségtalálkozó veszi kezdetét.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com