Hírek

Inkubátor Program: több mint 60 filmterv érkezett a Filmalap pályázatára

magyar nemzeti filmalapHatvanhét filmterv érkezett a Magyar Nemzeti Filmalap által először meghirdetett Inkubátor Programra, amelynek célja a pályakezdő rendezők első egész estét mozifilmjeinek támogatása.

A Filmalap MTI-hez eljutatott keddi közleménye szerint a beérkezett pályamunkák közül a program mentorai – Enyedi Ildikó forgatókönyvíró-rendező, Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró-rendező, Pataki Ági producer, Petrányi Viktória producer és Pusztai Ferenc producer – szavazás útján választják ki a továbbjutó 10 filmtervet október 15-ig.

A program ezután felkészítő workshopokkal, majd november 10-én egy szakmai nappal folytatódik, amelyen a tíz kiválasztott jelentkező a mentorokból álló zsűri, valamint más szakemberek előtt mutathatja be filmtervét. A projektek közül a szakmai fórum végül öt filmet választ ki, amelyek a forgatókönyv-fejlesztés után gyártásba kerülhetnek.

A friss diplomás filmesek pályakezdésének megkönnyítése mellett az új és eredeti hangok megjelenésének ösztönzését is célzó Inkubátor Program forgatókönyv-fejlesztésre legfeljebb 2 millió, filmgyártásra játékfilmeknél 62 millió, dokumentumfilmeknél 22 millió, animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást. A közlemény szerint az alacsony költségvetésű elsőfilmek megvalósítása komoly tapasztalatot jelenthet a programban résztvevő rendezőknek és stábjuknak.

A fiatal alkotók a filmkészítés minden fázisában igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását. Az öt kiválasztott filmtervet a gyártás megkezdésétől számított egy, animációs filmterv esetén két éven belül kell megvalósítani. A Filmalap tervei szerint az első Inkubátor-filmeket 2016 végén már láthatja a nagyközönség – áll a közleményben.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com