Hírek

Instant Oscar-jelölések – A Pentagon titkai előzetes

Steven Spielberg legújabb filmje, A Pentagon titkai – eredeti címén a The Post – megkapta első előzetesét, ami nem a legérdekfeszítőbb, viszont biztosan hallani fogunk a filmről az év végi díjátadók kapcsán.

A filmet éppen, hogy befejezték, már kint is az első előzetes. Az igaz történet középpontjában a Washington Post áll, azon belül is annak vezetője, Katharine Graham (Meryl Streep), aki szerkesztőjével (Tom Hanks) együtt azon munkálkodik, hogy évtizedes kormánytitkokat hozzanak a napvilágra. Ezzel saját karrierjüket és szabadságukat is kockáztatják az igazság érdekében.

Nem lehet elmenni amellett, hogy a film hány tekintetben van az Oscar-bírák ízlésére kalibrálva.

A 2016-ban díjazott Spotlight a legutóbbi példája annak, hogy az Akadémia igencsak odavan az újságírós filmekért, főleg ha igaz történeten alapulnak. Ehhez hozzávesszük, hogy olyan Oscar-kedvenc színészek játsszák a főszerepet, mint Streep és Hanks, akiknek ez az első közös filmjük. A rendezői székben a kétszeresen díjazott Steven Spielberg, zeneszerzője pedig John Williams. Az ő párosuk remekül működött az elmúlt évtizedekben.

Meryl Streep a The Papers című filmben
Meryl Streep A Pentagon titkai című filmben

A téma, hogy újságírók lebuktatják a nagy figurákat, nem is lehetne aktuálisabb a Weinstein-ügy és a napokban taglalt Disney-bojkott miatt. Ráadásul Streep az első női lapvezetőt formálja meg – egyszerűen minden benne van, ami politikailag elégedettséget okozhat az Akadémiának.

Korántsem akarom a filmet degradálni, mert könnyen lehet, hogy az év egyik legjobb alkotása válik belőle. Spielberg legutóbbi drámái, a Kémek hídja, a Lincoln és a München is igényes alkotások voltak, ám a Spotlightból ügyesen kihagyott pátoszt a rendező itt nem hajlandó mellőzi.

Streep és Hanks mellett olyan remek másodvonalbeli színészeket láthatunk a produkcióban, mint Alison Brie, Bradley Whitford, Sarah Paulson, Bruce Greenwood, Michael Stuhlbarg, Bob Odenkirk, Matthew Rhys vagy Carrie Coon. A Pentagon titkait január 25-én mutatják be a hazai mozik.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.