Hírek

Invasion Planet Earth, avagy a kis költségvetésű angol sci-fi

Invasion Planet Earth címmel kerül mozikba az angol kis költségvetésű sci-fi. Mert a filmkészítés nem pénz, hanem türelem és kitartás dolga.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

1999-ben Simon Cox vágó úgy gondolta, hogy filmet fog rendezni. Akkor még a legnagyobb költségvetésű angol science fictiont tervezgette, amiből sok kompromisszum után minimális büdzséjű film lett. A függetlenfilmekkel foglalkozó Lightbulb Film Distribution és a Munro Film Services 20 évvel a forgatókönyv első sorai után moziba küldi Cox filmjét. A Deadline értesülései szerint a premier dátuma az Egyesült Királyságban december 5.

Simon Cox még 1999-ben kezdte el írni a Star Wars és Világok harca ihlette filmjének forgatókönyvét. 2003-ban el is készült az akkor még Kaleidoscope Man névre keresztelt sci-fi scriptjével. A rendező sok éven keresztül próbált pénzt szerezni klasszikus módon a filmjéhez. Pályázott a brit állami támogatásért és magánbefektetőket keresett. Sajnos a gyűjtött pénzből egy piloton és koncepciós rajzokon túl semmire sem jutott.

2012-ben végül a közösségi oldalak segítségével sikerült leforgatni a film harmadát. A Birmingham belvárosában is játszódó jelenetek filmre vitele után némileg könnyebb volt befektetőt találni a film többi részéhez. Egy újabb hullámban összegyűlt a pénz a hátramaradt jelenetek leforgatására. Ezután (már csak) az utómunka következett.

Végül 2019 márciusában elkészült a film. És hogy miért érdekes ez a magyarok számára?

A fentiek bizonyítják, filmet rendezni bárki képes, csak türelem és kitartás kell hozzá.

Simon Cox vágóként dolgozott több rövidfilmen és sorozatepizódon, a saját filmjét is ő vágta. Az Invasion Planet Earth stáblistáján továbbá ismeretlen színészeket találunk, viszont a produceri kreditet 126 személy is kapott.

A film cselekménye szerint Tom gyermeke sok évvel ezelőtt életét vesztette. Már majdnem feladta a reményt, amikor is felesége újra várandós lesz. Tom munkába tartva szörnyű látomásokat él át, amiben több emberrel is osztozik. Még aznap megjelenik egy földönkívüli anyahajó, hogy elpusztítsa a Földet, ezúttal az Egyesült Királysággal kezdve.

A produkció eddig közzétett képeit látva azt is megkockáztatnám, hogy inkább a trashfilmekért rajongók örülhetnek.

A forgalmazók és az alkotók reményei szerint nyereséges lesz a film, bár nincsenek illúzióik, finoman szólva sem fogja tudni felvenni a versenyt a szuperhősfilmek dömpingjével. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az is elképzelhető, hogy a magyar mozikat sem kerüli el a minimális költségvetésű/kétes kivitelezésű angol sci-fi.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés